Výpadok daňových príjmov v tomto roku presiahne 1 miliardu eur

NETKY.SK • 29 Jún 2010, 07:56 • 2 min
Výpadok daňových príjmov v tomto roku presiahne 1 miliardu eur

Výpadok daňových príjmov v tomto roku presiahne 1 miliardu eur

slovakia

left justify in out

Celkové príjmy verejných financií budú v tomto roku nižšie o 1,019 miliardy eur, čo predstavuje 1,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). V budúcom roku vzrastie tento výpadok na 1,360 miliardy eur (1,9 % HDP) a v roku 2012 na ďalších 1,768 miliardy eur (2,4 % HDP). Vyplýva to z aktuálnych daňových prognóz, ktoré dnes zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR.
      V porovnaní s predchádzajúcou prognózou z vlaňajšieho septembra majú byť samotné daňové príjmy nižšie v tomto roku o 833 miliónov eur, 1,016 miliardy eur v budúcom roku a 1,253 miliardy eur v roku 2012. "Pokles daňových príjmov oproti prognóze zo septembra 2009 odzrkadľuje horšiu skutočnosť roka 2009 a zhoršenie prognózy ukazovateľov makroekonomického prostredia, ktoré súvisia s výberom daní," konštatuje v komentári k svojim aktuálnym odhadom rezort financií.
      Aj napriek tomu, že oproti predchádzajúcej prognóze došlo k zvýšeniu očakávaní rastu ekonomiky, k rýchlejšiemu rastu má prispieť najmä oživenie exportu, ako aj investície a tvorba zásob, ktoré k daňovým výnosom príliš neprispievajú. Vývoj ukazovateľov trhu práce a spotreby domácností, ktoré majú najväčší vplyv na výnos daní a odvodov, bol naopak výrazné znížený, konštatuje ministerstvo.
      Analytici MF okrem odhadu daní pripravili aj pohľad na príjmy zo sociálnych a zdravotných odvodov. Príjmy Sociálnej poisťovne majú byť oproti predchádzajúcej prognóze v najbližších troch rokoch nižšie postupne o 197, 306 a 399 miliónov eur. Odhad príjmov zo zdravotných odvodov je na tento rok síce ešte vyšší o 11 miliónov eur, v ďalších rokoch sa však už má znížiť o 38, resp. 115 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies