Výpadky v príjmoch z mýta podľa rezortu dopravy nehrozia

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 14:04 • 2 min
Výpadky v príjmoch z mýta podľa rezortu dopravy nehrozia

BRATISLAVA - Výpadky v príjmoch z mýta pre zrušenie platieb v intravilánoch miest a obcí medziročne nehrozia, keďže ani vlani neboli spoplatnené.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to uviedol rezortný hovorca Martin Kóňa s tým, že zmeny v mýtnom systéme, ktoré zaviedli začiatkom tohto roka, majú okrem iného "vyhnať" nepoctivých autodopravcov z ciest, na ktoré nepatria, na diaľnice a rýchlostné cesty.

"Rozšírila sa spoplatnená sieť ciest prvej triedy a na druhej strane sa zavádzal bonusový systém, ktorý je pre dopravcov motivačný na to, aby robili výkony na spoplatnených úsekoch," pripomenul Kóňa. "Veríme, že tieto faktory budú mať za následok to, že Národná diaľničná spoločnosť (NDS) splní ciele, ktoré jej umožnia plniť si všetky svoje povinnosti a zároveň rozvíjať diaľničnú sieť," dodal. 

 

Nulovú sadzbu mýta v intravilánoch zaviedlo ministerstvo dopravy k 15. marcu po dohode s autodopravcami, ktorých časť

hrozila štrajkom. Za prejazdy cez mestá a obce dopravcovia platili dva a pol mesiaca od začiatku tohto roka. 

 

Príjmy z výberu mýta v minulom roku dosiahli vyše 159 mil. eur, čo je medziročne o 2,3 % viac. NDS po zavedení zmien plánovala, že v tomto roku mýto vynesie vyše 183 mil. eur. "Myslím si, že keďže sa v intravilánoch už neplatí, bude ťažké dodržať tento plán," zareagoval pre agentúru SITA generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného, a.s. (VÚD) v Žiline Ľubomír Palčák. Pre zrušenie platenia mýta v intravilánoch v dĺžke takmer tisíc kilometrov môže prísť štát zhruba o 41 mil. eur ročne. Podľa aktualizovaných výpočtov VÚD na cestách I. triedy by sa v prípade zachovania úhrady mýta v intravilánoch mohlo vybrať za rok okolo 37,6 mil. eur a na diaľniciach asi 4 mil. eur. 

 

Ministerstvo dopravy uviedlo, že akceptovalo pripomienky dopravcov, ktorí tvrdili, že si neuvedomili dosah zmien vyrokovaných v minulom roku. Rezort preto vyhovel ich požiadavke, aby sa o ďalšom nastavení mýtneho systému rokovalo až po tom, ak budú jasné údaje z monitoringu ciest. "O tomto našom kroku sme informovali aj zástupcov vyšších územných celkov, ktorí tiež veľmi pozorne sledujú celý tento proces. Je totiž aj v ich záujme, aby tranzitná nákladná doprava jazdila iba po trasách, kde bude znepríjemňovať život čo najmenšiemu počtu ľudí," dodal Kóňa. Ministerstvo je preto pripravené rokovať a hľadať riešenia optimálneho nastavenia mýtneho systému, ktorý by vyhovoval všetkým stranám. 

 

Na ministerstve dopravy sa v druhej polovici marca uskutočnilo pracovné stretnutie s účasťou autodopravcov a predstaviteľov ministerstva financií. "Hlavnou témou rokovania bola výška spotrebných daní z palív, daň z motorových vozidiel ako aj ďalšie návrhy dopravcov, ako skvalitniť podnikateľské prostredie v kontexte kompetencií ministerstva financií," priblížil Kóňa. Najbližšie stretnutie na tejto úrovni je naplánované zhruba do dvoch týždňov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona