Vynútené pristátie bolívijského lietadla kvôli Snowdenovi bolo nešťastné

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 06:36 • 2 min
Vynútené pristátie bolívijského lietadla kvôli Snowdenovi bolo nešťastné

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vyhlásil, že nútené pristátie lietadla s bolívijským prezidentom Evom Moralesom vo Viedni pre podozrenie, že na palube sa nachádza bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, bolo nešťastné.

slovakia

left justify in out

Šéf OSN dodal, že "hlava štátu a jej lietadlo majú imunitu a nedotknuteľnosť". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Snowden, ktorý zverejnil utajovaný sledovací program Spojených štátov, sa údajne stále ukrýva na moskovskom letisku Šeremetevo, kde priletel 23. júla z Hongkongu. Spojené štáty zrušili platnosť jeho pasu.

Niektoré európske krajiny odmietli 2. júla povoliť bolívijskému prezidentovi Evovi Moralesovi prelet ich vzdušným priestorom pri jeho návrate do vlasti z Moskvy, pretože mali podozrenie, že Snowden je na palube prezidentovho stroja.

Generálny tajomník OSN uviedol, že "je dôležité, aby v budúcnosti k takýmto incidentom už nedochádzalo".

Pan Ki-munove vyjadrenie boli zverejnené v dnešnom vyhlásení po tom, čo absolvoval stretnutia s veľvyslancami Bolívie, Kuby, Ekvádora, Nikaraguy a Venezuely, aby si vypočul ich obavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona