Vynovená Hodinová veža prilákala takmer 6 850 turistov

NETKY.SK • 10 November 2014, 16:24 • 2 min
Vynovená Hodinová veža prilákala takmer 6 850 turistov

BANSKÁ BYSTRICA - Hodinovú vežu, prezývanú Šikmá, ktorá je jednou z dominánt historického centra Banskej Bystrice, navštívilo za necelé tri mesiace od jej znovuotvorenia po rekonštrukcii takmer 6 850 domácich aj zahraničných návštevníkov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom vedúca odboru propagácie na banskobystrickej radnici Karin Graciasová Šikulová s tým, že celkový zisk zo vstupného bol 4 600 eur. „Získané financie budú použité na prevádzku Hodinovej veže, doplnenie interiéru a na jej ďalšie drobné úpravy v interiéri. Plánujeme z nich aj dotlač propagačných materiálov o veži,“ uviedla Graciasová Šikulová.

 

Hodinová veža bola pre zlý stav ochodze uzavretá vyše roka. Nutnosť uzavrieť ju, kým sa nezrekonštruuje minimálne jej ochodza, vyplynula zo záverov statického posudku, ktorý dalo mesto vypracovať vlani pri preberaní veže do svojej správy od dovtedajšieho nájomcu. V statickom posudku je okrem iného uvedené, že konštrukcia ochodze bola značne skorodovaná a pôvodné prvky boli koróziou už aj oslabené. Poruchy a kazy mala aj oceľová konštrukcia zábradlia. Po rekonštrukcii ochodze a fasády, na ktorú mesto vynaložilo takmer 72-tisíc eur, vežu opäť sprístupnili 8. augusta, pričom ako novinka pribudli na ochodzi dva turistické ďalekohľady. 

 

Veža bola prístupná do konca októbra, opäť ju majú otvoriť na začiatku turistickej sezóny v máji. Väčším skupinám záujemcov mesto umožní vstup na vežu v prípade priaznivého počasia aj v marci a apríli. Ako dodala Graciasová Šikulová, v nasledujúcej sezóne plánuje mesto novinku v podobe nočného vstupu na Hodinovú vežu a v jej priestoroch chce tiež zriadiť predajňu suvenírov. 

 

Banskobystrickú Hodinovú vežu začali stavať v roku 1552 a od 18. storočia je prestavaná do dnešnej podoby. Pre vychýlenie od zvislej osi dostala prívlastok šikmá a stala sa jednou z obľúbených turistických atrakcií mesta. Z jej ochodze je dobrý výhľad na centrum Banskej Bystrice. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies