Výnimočný unikát. Lipa, ktorá prežila boje prvej svetovej vojny

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 08:20 • 2 min
Výnimočný unikát. Lipa, ktorá prežila boje prvej svetovej vojny

ZBOROVO - Na Slovensku máme lipu, ktorú nenájdete nikde inde na svete.

slovakia

left justify in out

Lipa sa nachádza v Zborove. Jediná z aleje prežila boje prvej svetovej vojny. Túto lipu nechal v v Zborove vysadiť v druhej polovici 17. storočia František Rákoci. Starosta obce Zborov Ján Šurkala vysvetlil, že to boli magnáti, ktorí si mohli dovoliť dobré veci. Táto rodina mala podľa neho šikovných botanikov, respektíve šľachtiteľov, ktorí našľachtili špeciálnu lipu z troch bežných taxónov, čiže z lipy malolistej, lipy veľkolistej a lipy striebornej.

 

img
 

Unikátnu lipu objavil v roku 1935 na potulkách po Šarišskej župe aj maďarský botanik. Do maďarského múzea boli zaslané vzorky a botanik ju pomenoval Lipa Rákociho. V 60. rokoch alej úplne zanikla. Dobrovoľníci začali pátrať po podobnom strome, napokon jeden objavili. Rástol v dedine priamo pred ich očami. Nachádza sa pred domom predkov záhradníka, ktorý sa o Rákociho záhradu staral. Lipa Rákociho momentálne približne 200 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies