Výnimočný stav bol vo Francúzsku predĺžený do 26. januára 2017

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 08:11 • 2 min
Výnimočný stav bol vo Francúzsku predĺžený do 26. januára 2017

PARÍŽ - Výnimočný stav na kontinentálnom území Francúzska a na ostrove Korzika bude po minulotýždňovom útoku v meste Nice, ktorý si vyžiadal 84 mŕtvych, predĺžený o ďalších šesť mesiacov. Schválením príslušného zákona o tom v noci nadnes rozhodli poslanci Národného zhromaždenia, informovala agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mimoriadne právomoci pre francúzske bezpečnostné a ďalšie zložky tak zostanú v platnosti až do 26. januára 2017.

 

Rozhodnutie Národného zhromaždenia musí potvrdiť ešte Senát, ktorý sa touto otázkou bude zaoberať už dnes.

 

Výnimočný stav mal pôvodne platiť do 26. júla. Socialistická vláda po udalostiach v Nice zo 14. júla navrhovala jeho predĺženie len o tri mesiace, nakoniec však vyhovela požiadavke konzervatívnej opozície.

 

Úrady vo Francúzsku tak môžu naďalej v prípade potreby vyhlasovať zákazy vychádzania či nariadiť bez súdneho príkazu domáce väzenie pre osoby, ktoré sú považované za hrozbu pre bezpečnosť a verejný poriadok. Umožnené majú byť opäť domové prehliadky bez súdneho príkazu, a to aj v noci.

 

Výnimočný stav bol vyhlásený v novembri 2015 po koordinovaných útokoch v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a stovky zabnených. Odvtedy bol už trikrát predĺžený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona