Výnimočné opatrenia: Rusko a Čína sa odvrátili od dolára

NETKY.SK • 17 August 2020, 17:28 • 2 min
Výnimočné opatrenia: Rusko a Čína sa odvrátili od dolára

MOSKVA, 17. augusta – RIA Novosti. Moskva a Peking smerujú k opusteniu americkej meny. Podiel dolára pri obchodných operáciách medzi Ruskom a Čínou je minimálny, zatiaľ čo podiel národných mien je maximálny. Okrem toho investori opúšťajú hlavnú rezervnú menu a prechádzajú na zlato.

slovakia

left justify in out

Moskva a Peking v posledných rokoch systematicky vylučovali dolár z bilaterálneho  obchodu. V roku 2014 strany podpísali trojročnú swap dohodu na 150 miliárd juanov (24,5 miliárd dolárov), ktorá otvorila vzájomný prístup k národným menám bez potreby ich nákupu na otvorenom trhu.

 

V roku 2015 ešte sa takmer 90% transakcií uskutočnilo v dolároch, ale do roku 2019 už len 51%. Dokonca aj ruský ropný gigant Rosnefť zmenil všetky vývozné zmluvy na eurá.

 

Posilnenie Ruska a Číny je jedným z hlavných dôvodov blížiaceho sa poklesu dopytu po dolároch, ale ani zďaleka nie je jediný. Ako zdôrazňujú popredné investičné banky, americkú menu pochováva Federálny rezervný systém. Na podporu hospodárstva, od začiatku koronavírusovej krízy, tlačiareň pracuje na plné obrátky a napumpoval krajinu ničím nepodloženou hotovosťou. A to pomaly zabíja dolár.

 

Jedna z najväčších amerických bánk Goldman Sachs vypočítala, že tlačiareň nafúkla zostatok Federálneho rezervného systému o 2,8 bilióna. Investori opúšťajú dolárové aktíva a prechádzajú na zlato.

 

Medzinárodný menový fond varoval pred rizikami aj vo svojej augustovej správe. Bilióny dolárov vytlačené na boj proti kríze a ultranízke sadzby podkopávajú rezervnú menu: investori utekajú zo štátneho dlhu USA. A nakoniec, nad americkou ekonomikou visí aj 26 biliónový federálny vládny dlh a podľa švajčiarskej UBS to nakoniec zasiahne dolár.

 

Podľa bývalého šéfa ázijskej divízie investičnej banky Morgan Stanley Stephena Roacha dolár ešte stále má prehnané privilégiá, ale jeho éra sa končí. V roku 2021, predpovedá finančník, americká mena sa môže znehodnotiť o tretinu. Príčinou bude prudký pokles úspor domácností a rast verejného dlhu na pozadí úspešného zotavenia sa z krízy hlavných obchodných partnerov Spojených štátov. 

 

Zdroj: https://ria.ru/20200817/1575797740.html

 

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies