Výnimočná zelenina, taká je špargľa

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 17:00 • 2 min
Výnimočná zelenina, taká je špargľa

BRATISLAVA - Špargľa je zdravá a chutná, no napriek tomu jej doteraz Slováci neprišli na chuť. Nájdite čaro tejto jedinečnej zeleniny. Kolískou špargle je Európa a v kuchyni ju používali už starí Gréci a Rimania. Ešte pred niekoľkými storočiami bola pochúťkou určenou len pre kráľovské dvory, no vďaka svojim chuťovým a výživovým vlastnostiam sa v minulom storočí udomácnila aj v krajinách, kde o nej predtým nechyrovali a dnes patrí medzi tridsať najviac konzumovaných zelenín na svete.

slovakia

left justify in out

Špargľa sú vlastne dužinaté mladé výhonky, ktoré na jar vyháňa zo zeme asparágus lekársky (Asparagus officinalis), ktorý poznáte hlavne zo starých záhrad a zo socialistických kvetinárstiev, keď ozdobné druhy asparágov boli jednou z mála zelených pomôcok na prikrášlenie kytíc. Táto trváca bylina má pravé listy zmenené na drobné šupinky a na tenkých stonkách samičej rastlinky dozrievajú červené guľaté plody, ktoré síce nie sú toxické, ale už zopár bobúľ vyvolá žalúdočnú nevoľnosť.

 

Špargľa obsahuje veľa vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny, má málo kalórií, pomáha odvodňovať a má močopudný účinok.

 

Čím je špargľa tenšia, tým je jemnejšia (a samozrejme chutnejšia, sladšia). Špargľa je čerstvá vtedy, keď stisnete medzi prstami jej spodný koniec a ona vám praskne a vytečie šťava (hlavne tá šťava je dôležitá). Čerstvá špargľa vonia mierne sladkasto, hlavičky špargle sú pevné, zatvorené, rezné plochy sú šťavnaté a nemajú zmenenú farbu.

 

Ak nemáte špeciálnu škrabku na špargľu, očistite ju škrabkou na zemiaky. Čistí sa zhora nadol po celej dĺžke okrem hlavičky. Hlavne nešetrite! Ak sa vám zdá ešte vždy „drevnatá“, čistite ju ďalej, pretože bude horká. "Keď je dobre očistená, opláchnem ju a zospodu (z tej hrubšej strany) odrežem asi 1 cm, ten vyhodím,“ napísala Kornélia. Tvrdé konce môžeme použiť aj na polievku.




 

Špargľa sa varí hrubým koncom dole, hlavičkou hore. Ak je čerstvá, nevaríme ju dlhšie ako 7 – 10 minút. Niektorí radia dať vodu len do po hlavičky, tie sa uvaria v pare. Tým sa zabezpečí rovnomerné uvarenie, keďže spodok špargle je hrubší a hlavičky jemné.

 

Špargľa však výborne chutí aj grilovaná a pečená.

 

Keďže je sezóna tejto úžasnej a zdravej zeleniny, ponúkame vám zopár receptov, ako si ju pripraviť, aby chutila ozaj každému.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona