Výnimky zo sankcií voči Iránu USA nepredĺžia

NETKY.SK • 28 Máj 2020, 06:19 • 2 min
Výnimky zo sankcií voči Iránu USA nepredĺžia

WASHINGTON - Spojené štáty v stredu oznámili, že nepredĺžia platnosť výnimiek zo sankcií zavedených voči Iránu pre jeho jadrový program.

slovakia

left justify in out

USA len odpovedá

Minister zahraničných vecí Mike Pompeo uviedol, že ide o odpoveď na iránsku politiku malých krokov v jeho nukleárnom programe, ktoré majú za cieľ prinútiť USA zrušiť voči nemu sankcie, ako to predpokladá iránska jadrová dohoda (JCPOA).

 

img

 

"Tieto eskalačné kroky sú neakceptovateľné a ja nemôžem ospravedlniť predĺženie platnosti výnimiek," uviedol Pompeo vo vyhlásení.

 

Bez hrozby až doteraz

Výnimky týkajúce sa "civilnej jadrovej spolupráce" umožňovali zahraničným spoločnostiam pracovať bez hrozby amerických sankcií na miestach, kde Irán priznal svoje jadrové aktivity.

 

img

 

Pompeo dodal, že výnimky budú platiť ešte 60 dní, aby dotknuté spoločnosti mohli dokončiť posledné projekty a ukončiť svoju činnosť.

 

Odstúpenie a uvalenie sankcií

Historická jadrová dohoda z roku 2015 medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami (Spojené štáty, Čína, Francúzsko, Británia, Rusko a Nemecko) zaručovala Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu. V roku 2018 však americký prezident Donald Trump od dohody odstúpil, pričom na Irán opätovne uvalil sankcie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies