Vynikajúci Žampa potešil celé Slovensko: Frajerka kázala - buď šiesty!

NETKY.SK • 23 Február 2014, 10:13 • 2 min
Vynikajúci Žampa potešil celé Slovensko: Frajerka kázala - buď šiesty!

SOČI/ČERVENÁ POĽANA - Slovensko má majstra sveta a olympijského víťaza druhého kola slalomu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Adam Žampa sa nad Červenou Poľanou pri Soči už predtým stal aj najrýchlejším mužom v superkombinačnom slalome, pravda, to v značne redukovanej konkurencii. Zato však po 5. mieste v celej súťaži alpskej všestrannosti pridal v sobotu večer fantastické 6. miesto v špeciálnom slalome. Na záver zjazdárskych zápolení vrcholiacej zimnej olympiády. A bez zaváhania uhádol aj fleš-test TASR, či vie, koľko bodov získal do štartovej listiny Svetového pohára: "No, za dnešok 40. Viac ako som mal doteraz za celú sezónu..." 
      

Za kolá sa síce medaily nedávajú, ale mať najrýchlejšiu jazdu v brutálnej konkurencii hustých bránok, to nie je len tak. A 23-ročný slovenský lyžiar dokázal, že jeho husársky kúsok spred roka v Schladmingu nebola náhoda. Vtedy na MS zdolal v 2. kole aj famózneho Rakúšana Marcela Hirschera a teraz i jeho krajana Maria Matta. Muža, ktorý po už dávnejších dvoch tituloch majstra sveta teraz dobyl aj olympijské zlato. Obe hviezdy slalomárskeho neba nedokázali byť v 2. kole rýchlejšie ako Žampa.
     

"Je to neuveriteľný pocit. Keby mi niekto povedal pred olympiádou, že budem piaty v superkombinácii a šiesty v slalome, tak mu samozrejme neuverím. A veľmi si cením, že som vyhral druhé kolo. Je to ako zo sna a je to niečo, pre čo sa oplatí drieť," vyznal sa pre TASR. V cieli do kamery dvakrát zahučal: "Áno, pamätám si to, povedal som, že je to dobré. Ale tak ma boleli nohy, bol to ťažký slalom, ale ešte som sa zmohol na to, aby som vyskočil..."       
      

V 1. kole Adam Žampa s číslom 30 zašiel 26. najrýchlejší čas, keď za vedúcim Mattom zaostal 2,64 s. V druhom kole mal výhodnú štartovú pozíciu číslo 5 a chvíľu vedúceho Brita Davida Rydinga predstihol rozdielom dvoch kategórií, o 1,89 s. "Keď som mal v cieli tento náskok, nebol som si istý, či ten prvý neurobil chybu, alebo či som išiel vážne tak dobre," referoval. Slovenského borca plietlo aj to, že prví pretekári na štarte vypadli. Takže si musel počkať na ďalších. A nebol sám pri objavovaní kritérií svojej jazdy i tušení štatistických súvislostí.
      

"Chcel som byť do pätnástky, potom som začal túžiť po desiatke a frajerka mi povedala - skonči šiesty! Skonči šiesty, lebo šestka je moje obľúbené číslo... Tak som skončil šiesty. A po prvom kole ma riadne nakopla, lebo sa jej to málilo, že všetci budú vravieť, načo sem prišla. Ja jej, že ešte nie je koniec a ona že dobre, ale ak nebudeš do desať a nevyhráš druhé kolo, tak je to nanič..." 
      

Alpské lyžovanie je v hierarchii zimných olympijských športov na najvyšších priečkach. Víťazstvá a úspechy letia do sveta, do toho slovenského letelo už piate miesto v superkombinácii. Ale Adamovi sa to málilo: "Určite boli doma ohlasy, ale predsa, superkombinácia, ak nie je medaila, nikoho veľmi netrápi. Ale šieste miesto v slalome, to je oveľa viac. A tak to vnímam aj ja."
      

Už len preto, že prvá pätnástka na ZOH dostáva aj body do štartovej listiny Svetového pohára. Už vlani na MS sa Adam Žampa akurát zmestil do pätnástky bodujúcich v poradí WCSL, vtedy si polepšil o 16 bodov a postúpil na 37. pozíciu. Teraz získal 40 a už je na 27. pozícii, čo znamená, že sa približuje k výhodnejším štartovým číslam. 

 

 Adam Žampa - 6. miesto (ZOH Soči 2014)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies