Vynikajúce jahody

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 9:35 • 2 min
Vynikajúce jahody

BRATISLAVA - Jún je oddávna mesiacom jahôd. Červené plody sa pokúšajú o všetky naše zmysly: majú nádhernú farbu, skvelo voňajú aj chutia, a navyše sú super zdravé.

slovakia

left justify in out

Niekto si viac pochutí na jahodách záhradných, niekto na drobných plodoch lesných jahôdok.

 

Venujte jahodám zvýšenú pozornosť. Zaženiete nimi totiž maškrtný jazíček raz dva a pritom sú tvorené z 90 percent len ​​vodou a chvália sa minimom kalórií. Navyše sú bohaté na vitamín C, posilňujú imunitu a pomáhajú bojovať proti chudokrvnosti - obsahujú látky podporujúce vstrebávanie železa a tým sa radia aj medzi osvedčených bojovníkov s únavou.

 

Jahody pomôžu aj na detoxikáciu tela, ktorá je dôležitá nielen pri redukčnej diéte. Podporujú metabolizmus, čistia pečeň a vďaka vysokému podielu rozpustnej vlákniny aj črevá. Dopriavať by si ich mali aj tí, ktorí trpia artrózou alebo reumatickými bolesťami.

 

V neposlednom rade sú jahody tiež známe pre svoje afrodiziakálne vlastnosti. Za to môže vysoký podiel zinku v jahodových semienkach. Takže pozor, nepasírovat a jesť plody pekne celé.

 

Ideálne je jahody spotrebovať čo najrýchlejšie po otrha. Plody ľahko podliehajú skaze. Než sa vrhnete na misku červeného potešenia, je potrebné zbaviť plody zvyškov hliny a iných nečistôt. Ako to ale urobiť, aby ste ich nepoškodili? Keď totiž jahody umyjete pod tečúcou vodou, pripravíte sa o veľa vône. Je preto lepšie ich len namočiť po pár kusoch do vody a rukami ich trochu premiešať, aby nečistoty opadali.

 

Ak sa chystáte na samozber - či už na vlastnú záhradu, alebo niekam na plantáž, je lepšie zberať hneď ráno, kým sú plody chladné. Pri okamžitom zachladení v chladničke vám bez problémov vydržia aj niekoľko dní. Ak ale plánujete jahody spotrebovať ešte v ten deň, zbierajte pokojne až na poludnie. Slniečko rozvinie ich typickú arómu na maximum a vy si tak do pohára zavaríte skutočne kus leta aj s jeho vôňou a energiou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona