BRATISLAVA - Jún je oddávna mesiacom jahôd. Červené plody sa pokúšajú o všetky naše zmysly: majú nádhernú farbu, skvelo voňajú aj chutia, a navyše sú super zdravé.
Niekto si viac pochutí na jahodách záhradných, niekto na drobných plodoch lesných jahôdok.
Venujte jahodám zvýšenú pozornosť. Zaženiete nimi totiž maškrtný jazíček raz dva a pritom sú tvorené z 90 percent len vodou a chvália sa minimom kalórií. Navyše sú bohaté na vitamín C, posilňujú imunitu a pomáhajú bojovať proti chudokrvnosti - obsahujú látky podporujúce vstrebávanie železa a tým sa radia aj medzi osvedčených bojovníkov s únavou.
Jahody pomôžu aj na detoxikáciu tela, ktorá je dôležitá nielen pri redukčnej diéte. Podporujú metabolizmus, čistia pečeň a vďaka vysokému podielu rozpustnej vlákniny aj črevá. Dopriavať by si ich mali aj tí, ktorí trpia artrózou alebo reumatickými bolesťami.
V neposlednom rade sú jahody tiež známe pre svoje afrodiziakálne vlastnosti. Za to môže vysoký podiel zinku v jahodových semienkach. Takže pozor, nepasírovat a jesť plody pekne celé.
Ideálne je jahody spotrebovať čo najrýchlejšie po otrha. Plody ľahko podliehajú skaze. Než sa vrhnete na misku červeného potešenia, je potrebné zbaviť plody zvyškov hliny a iných nečistôt. Ako to ale urobiť, aby ste ich nepoškodili? Keď totiž jahody umyjete pod tečúcou vodou, pripravíte sa o veľa vône. Je preto lepšie ich len namočiť po pár kusoch do vody a rukami ich trochu premiešať, aby nečistoty opadali.
Ak sa chystáte na samozber - či už na vlastnú záhradu, alebo niekam na plantáž, je lepšie zberať hneď ráno, kým sú plody chladné. Pri okamžitom zachladení v chladničke vám bez problémov vydržia aj niekoľko dní. Ak ale plánujete jahody spotrebovať ešte v ten deň, zbierajte pokojne až na poludnie. Slniečko rozvinie ich typickú arómu na maximum a vy si tak do pohára zavaríte skutočne kus leta aj s jeho vôňou a energiou.