Vynesenie rozsudku v obnovenom procese s Mubarakom odročili na 29.11.

NETKY.SK • 27 September 2014, 14:13 • 2 min
Vynesenie rozsudku v obnovenom procese s Mubarakom odročili na 29.11.

KÁHIRA - Vynesenie rozsudku v procese s bývalým egyptským prezidentom Husním Mubarakom dnes odročili na 29. novembra, informovali svetové tlačové agentúry. V zdôvodnení tohto rozhodnutia predsedajúci sudca uviedol, že sa nepodarilo preskúmať spis o rozsahu 160.000 stránok.

slovakia

left justify in out

V "procese storočia", ako píšu o súdnom konaní egyptské médiá, prvostupňový súd rozhodol v roku 2012 o doživotnom treste pre exprezidenta za spoluúčasť na zabití demonštrantov, čo však Husní Mubarak opakovane poprel s tým, že nevydal žiadne nariadenie na zásah bezpečnostných síl voči demonštrantom. Odvolací súd neskôr nariadil obnovenie procesu.
      

V okolí policajnej akadémie v egyptskej metropole, ktorá je dejiskom procesu, došlo k zrážkam medzi stúpencami exprezidentovho oslobodenia a prívržencami trestu smrti v tomto procese.
      

Exprezident, bývalý minister vnútra severoafrickej krajiny a ďalších šesť mužov čelí okrem iného obvineniu zo spoluúčasti na zabití stovák pokojných demonštrantov. Súd musí teda okrem iného rozhodnúť o tom, či Husní Mubarak nariadil v roku 2011 počas 18-dňového povstania inkriminovaný zásah voči demonštrantom, ktorý si vyžiadal viac ako 800 obetí.
      

Husní Mubarak, istý podnikateľ na úteku a dvaja exprezidentovi synovia čelia navyše aj stíhaniu kvôli údajnej korupcii, uzavretiu nevýhodných zmlúv s Izraelom a mrhaniu verejných financií. Aj v tejto kauze by súd mal vyniesť rozsudok 29. novembra.
      

Momentálne si niekdajší egyptský prezident odpykáva trojročný trest väzenia za spreneveru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona