VYŠNÉ NEMECKÉ: Niektorí dopravcovia hovoria o nekalých praktikách na hranici

NETKY.SK • 27 Január 2011, 08:41 • 2 min
VYŠNÉ NEMECKÉ: Niektorí dopravcovia hovoria o nekalých praktikách na hranici

VYŠNÉ NEMECKÉ: Niektorí dopravcovia hovoria o nekalých praktikách na hranici

slovakia

left justify in out

img

Slovenské kamióny stoja na hraničnom priechode Vyšné Nemecké v týchto dňoch aj viac ako 24 hodín. Tvrdia to niektorí autodopravcovia s odvolaním sa na svojich šoférov. Tí ich upozornili aj na údajné nekalé praktiky, prostredníctvom ktorých má dochádzať pri vybavovaní nákladnej dopravy k uprednostňovaniu niektorých zahraničných prepravcov.

O kritickej dopravnej situácii na hraničných priechodoch medzi Slovenskom a Ukrajinou informovalo Colné riaditeľstvo SR ešte minulý týždeň v piatok (21.1.). Zaťaženie hraničných priechodov na území SR bolo podľa hovorkyne CR Miroslavy Slemenskej spôsobené ukrajinskou stranou, ktorá v týchto dňoch vykonáva dôkladné kontroly a podrobné prehliadky vozidiel.

Situácia na hraničnom priechode s Ukrajinou sa podľa jej slov začala v týchto dňoch upokojovať. Dodala, že pozitívny dopad na skracovanie čakacej doby nákladných vozidiel na výstupe zo Slovenska a na vstupe na územie EÚ mali opatrenia, ktoré vyplynuli zo stretnutia medzi zástupcami colných správ SR a Ukrajinskej republiky. Aktuálne čakacie doby kamiónovej dopravy sa podľa nej pohybujú pri vstupe na Slovensko v trvaní 240 a na výstupe z krajiny asi 1440 minút. V utorok 25. januára odišlo z územia SR 195 a do EÚ vstúpilo 175 kamiónov.

"Našich päť vozidiel stálo na hranici od sobotňajšieho (22.1.) rána, posledné prechádzalo na Ukrajinu dnes nadránom okolo tretej hodiny, takže tie čakacie doby sú neskutočne dlhé," uviedol pre TASR zástupca jedného zo slovenských dopravcov Ladislav Feješ. "V utorok (25.1.) o jednej hodine poobede sa dostalo jedno z našich vozidiel prichádzajúce na Slovensko na hranici do neutrálneho pásma, kde pred ním stálo asi 50 vozidiel. Slovenskí colníci ho vybavujú až teraz, takže na hranici stojí už viac ako 25 hodín. Colná správa to podľa môjho názoru veľmi preťahuje," poznamenal.Podľa jeho slov sa medzi čakajúcimi vodičmi hovorí aj o nekalých praktikách na hranici. "Máme informáciu, ktorá sa samozrejme nedá potvrdiť, to by musel niekto niekoho natočiť. Colná správa údajne za 100-eurový poplatok pretiahne, ale iba zahraničné vozidlá, smerom dopredu," povedal Feješ. Podľa neho sú tak niektoré kamióny vybavované prednostne, mimo poradia.Ako uviedol, niektorí šoféri spozorovali na hranici, že mimo poradia vybavili v týchto dňoch viacero srbských vozidiel. "Okamžite som volal v utorok Colné riaditeľstvo, odbor vnútornej kontroly, kde som túto informáciu posunul. Prečo by mali ísť srbské kamióny pri kolóne, ktorá má viac ako 12 kilometrov, v sprievode colnej správy dopredu hneď do colného pásma," konštatoval Feješ.Slemenská vysvetlila, že na Vyšnom Nemeckom sa uplatňuje ako jedno z opatrení regulácia vozidiel. "Tie, ktoré sú v kolóne prázdne bez tovaru, sú usmernené pri vstupe do colného priestoru príslušníkmi Policajného zboru v súčinnosti s colníkmi dopredu pre účel plynulejšieho prejazdu cez hranicu, čím sa snažíme zabezpečiť znižovanie čakacích dôb a zároveň zmenšovanie kolón vozidiel pred hraničným priechodom pred ich vstupom do colného priestoru," povedala.Na otázku TASR, či colná správa sťažnosti na prácu colníkov či už formou telefónu, alebo písomne v týchto dňoch zaznamenala, Slemenská informovala, že príslušným organizačným útvarom colnej správy v súvislosti so situáciou na cestom hraničnom priechode Vyšné Nemecké, "k 26. januáru 2011 neboli podané žiadne sťažnosti podľa zákona č. 9/2010 (zákon o sťažnostiach, pozn. TASR)."CR dostalo podľa jej slov zatiaľ elektronickou formou názor čitateľa z diskusie k článku uverejnenom na jednom z internetových portálov. "Obsah predmetnej diskusie považujeme za podnet respektíve za indíciu na preverenie opísaných foriem správania sa colníkov," doplnila. Zároveň podotkla, že dokazovanie trestnej činnosti je v jednotlivých prípadoch ťažké, keďže ide spravidla o konanie dvoch osôb bez svedkov. V preukazovaní korupčného správania je podľa nej preto jednoznačne nápomocné svedectvo konkrétnych osôb.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona