Vynašli vedci vakcínu na rakovinu?!

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 09:34 • 2 min
Vynašli vedci vakcínu na rakovinu?!

NEW YORK - Americkí a britskí vedci majú v rukách kľúč, ktorý by mohol zastaviť rakovinu, informuje denník Plus 1 deň.

slovakia

left justify in out

Proces je nasledovný. Bunky z kostnej drene od darcu sa rozdelia na dve časti. Kmeňové bunky poputujú priamo pacientovi a T-lymfocyty sa v laboratóriu vďaka impulzom alebo vloženej DNA premieňajú na proteín. Tento gén má schopnosť identifikovať špeciálne znaky na povrchu nádorových buniek.

 

Takto zmenené bunky sú následne podané pacientovi. Posledné tri roky špecialisti z rakovinového centra Memorial Sloan Kettering v New Yorku touto metódou liečili 15 pacientov v najťažšom štádiu leukémie. Lekári im dávali v tom čase len niekoľko týždňov života. Až polovica z nich však žije dodnes.

 

Lekári teraz zisťujú, či bunky sú dosť silné na to, aby zabránili návratu ochorenia. K svetovému boomu vakcín v protinádorovej liečbe prispejú aj Slováci, 20 našich pacientov ju testuje. "Vakcína účinkuje len na nádorové bunky, nepoškodzuje zdravé", vysvetlil docent Frederico Goncalves, urológ z Bratislavy, ktorý sa zaoberá rakovinou prostaty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona