Zuckerberg nevymyslel Facebook, sláva patrí týmto mužom

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 12:10 • 2 min
Zuckerberg nevymyslel Facebook, sláva patrí týmto mužom

LONDÝN - Rozpor medzi dvojčatami Winklevosskými, ktorí vymysleli koncept FB, ako sociálnu sieť na Vysokej škole s ich bývalým spolužiakom Markom Zuckerbergom sa prehlbuje.

slovakia

left justify in out

Tyler a Cameron Winklevoss, ktorí vymysleli koncept facebooku a Mark Zuckerberg, ktorý pracoval iba ako programátor sa dnes vyjadrujú, že Facebook a súčastný majiteľ im dlhuje 310 miliónov dolárov. Zatiaľ čo Zuckerberg získal slávu a inovoval najpoužívanejšiu sociálnu sieť, oni sa museli uspokojiť iba s vyrovnaním.

 

Bratia aj napriek 40 miliónovému vyrovnaniu vnímajú situáciu ako krivdu a krádež konceptu ConnectU zo strany Marka, ktorý ho iba premenoval na Facebook, dnes najrozšírenejšiu sociálnu sieť na svete. Stal sa z neho druhý najmladší miliardár na svete vo veku 26 rokov. O osem rokov neskôr od začatia sporu Mark stále popiera tvrdenia, že by myšlienku odcudzil a vyrovnanie pokladá za dostatočné a uspokojivé pre obe strany.

 

Vďaka oskarovej snímke The Social Network od Aarona Sorkina, ktorý vo filme vykreslil príbeh troch študentov, teraz je načase aby sa verejnosť dozvedela aj aj druhú stranu mince príbehu. „Film zachytáva časť vznikajúceho podsvetia technológie, ktorú nikto iný predtým nemal“, povedal jeden z bratov Tyler. „Ale ostalo ešte veľa nevysloveného, veľa vecí je ešte nejasných, tak si počkajme aký to bude mať koniec“ dodalo druhé dvojča Cameron.

 

Svoje spomienky na univerzitu opisujú ako veľmi produktívne obdobie, kedy sa dvojčatá venovali hlavne veslovaniu, v ktorom sa im skutočne darilo, kedy dostali nápad vytvoriť súkromnú študentskú sociálnu sieť, do ktorej by sa mohli pripojiť iba študenti Harvardu. V dôsledku nedostatku času zapojili do projektu Zuckerberga, ktorý sa staral o programovanie a vyvíjanie softwéru.

 

S jemným sklamaním v hlase dvojčatá konštatovali, že keby vtedy upriamili svoju pozornosť na koncept, ich život dnes, by sa vyvíjal úplne iným smerom, samozrejme ak by Mark nezničil ich vzájomnú dôveru. Videli v ňom niečo dobré, pozitívnu energiu, ktorá sa v jednom okamihu úplne zmenila, Mark odišiel písať programové kódy pre ConnectU a o tri mesiace neskôr prišiel s Facebookom.

 

Tento podraz zo strany Zuckerberga vnímajú ako zradu a odsúdenia hodný úmysel Zuckerberga. Podľa neskorších zistení im Mark zobral okrem nápadu aj správy o stratégii, ktorú zvolili na presadenie internetovej siete. Cameron priznáva, že v tej dobe „pred 8 rokmi boli sociálne siete veľmi v móde, ale tiež nie je pochýb o tom, že naša myšlienka bola v tom čase jedinečná.“

 

Akonáhle si dvojčatá uvedomili, čo Zuckerberg urobil, ostali v šoku a hlboko sklamaní. No dnes sú už plne zmierení so situáciou, no boj v súdnych sporoch nevzdávajú. Ich rozhodnutie je pevné, chcú zabojovať o to, čo im právom patrí.

 

Na základe dohody z roku 2008 im firmy mimosúdne vyplatila miliónové vyrovnanie ale iba štvrtinu z podielu akcií na ktoré majú nárok. Dvojičky sú odhodlané a pripravené na prípadné zdĺhavé súdne konania, až pokým sa nedovolajú toho, čo im Zuckerberg ukradol.

 

„Našim cieľom nie je byť bohatí len dosiahnuť vyššiu úroveň spravodlivosti." Koncom marca bratia podali ďalšiu žalobu proti súčasnému majiteľovi FB s nádejou dôsledného prešetrenia prípadu. Obaja sú si vedomí, že je to „beh na dlhú trať“. No ak sa dvojičkám v spore s Zuckerbergom podarí preukázať krádež konceptu, terajšieho majiteľa a predstaviteľa sociálnej siete čaká obrovská verejná potupa a nepochybné vyradenie so sociálneho a profesijného života, aké poznal už z Vysokej školy, v úlohe outsidera. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies