Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Maroš
Šefčovič

Ivan
Zuzula

Jozef
Menyhárt

Martin
Daňo
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
20. feb. 2019Lívia
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
19.11.2018 09:00 Gurmán
Vymeňte vysmážanie za pečenie
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
19.11.2018 09:00 Gurmán

Vymeňte vysmážanie za pečenie



BRATISLAVA - Tu je 5 tradične smažených pokrmov, ktoré keď pripravíme v rúre, budú rovnako chutné ako ich smažení príbuzní. Rozhodne to stojí za vyskúšanie. Ušetríme čas a možno aspoň trochu srdiečko a cievy – naše i našich blízkych.


Šišky pečené v rúre

 

Suroviny:
50 dkg polohrubej múky, 3 dkg droždia, 2,8-3 dl mlieka, 7 dkg cukru, 5 dkg masla, 1/2 KL soli, 2 žĺtky, marhuľový lekvár, práškový cukor


Postup:
Z droždia urobíme kvások v 1 dl mlieka s malým množstvom cukru.Ostatné ingrediencie (okrem lekváru a práškového cukru) zmiešame spolu so zvyšným mliekom. Cesto necháme v teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok, troška vypracujeme a znovu necháme chvíľu odpočívať. Cesto si vylejeme na vymúčenú dosku a vyvaľkáme na 1,5-2 cm. Pomocou pohára vykrajujeme šišky. Šišky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté kuchynskou utierkou ich necháme odpočívať 20-25 minút. Rúru si predhrejeme na 190°C. Do šišiek urobíme prstom dierky do ktorých vložíme po jednej lyžičke lekváru. Vložíme do rúry a pečieme kým nám nezačnú hnednúť. Po vybratí šišky prikryjeme na 5 minút kuchynskou utierkou a posypeme práškovým cukrom.

 

 

Kuracie rezne bez vyprážania

 

Suroviny:

2 kuracie prsia bez kože, 150 g kukuričných lupienkov (cornflakes), 150 g hladkej celozrnnej múky, 2 vajíčka, zväzok petržlenovej vňate, olivový olej, soľ

 

Postup:

Kuracie prsia nakrájame na menšie plátky. Do misky podrvíme kukuričné lupienky a zmiešame ich s nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Kúsky mäsa obaľujeme najskôr v múke, potom vo vajíčku, ktoré sme zmiešali s trochou olivového oleja a štipkou soli. Nakoniec ich dôkladne obalíme v kukuričných lupienkoch. Pečieme v predhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie z každej strany približne po 15 minút. Podávame s bylinkovým dressingom alebo zeleninovým šalátom.

 

 

Tofu syr v trojobale bez vysmážania

Suroviny:
1 bal. lahôdkového tofu, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 celé vajíčko, 1/2 pohára celozrnnej špaldovej múky, strúhanka podľa potreby

 

Postup:
Tofu rozbalíme, vysušíme servítkou, nakrájame na požadované tvary, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Obalíme ho v trojobale a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, následne každý kus pokvapkáme olivovým olejom. Tofu upečieme vo vyhriatej rúre do zlatista s tým, že ho počas pečenia min. raz otočíme. Tofu vyberieme z rúry, necháme chvíľu vychladúť a podávame s opekanými zemiakmi a rôznymi druhmi omáčok.

 


Langoše pečené v rúre

 

Suroviny:

500 g celozrnná špaldová múka, 1 KL soľ, 1/2 KL sóda bikarbóna, 2 dl vlažné mlieko, 1/2 kocky čerstvé droždie, 1/2 KL cukor kryštálový, 1/2 téglika kyslá smotana, rastlinný olej

 

Postup:
Pripravíme si kvások z deci mlieka, droždia a cukru. Necháme zaktivovať asi 15 minút. Polovicu múky zmiešame so soľou a jedlou sódou. Prilejeme kvások a postupne pridávame zvyšnú múku, mlieko a smotanu až vypracujeme vláčne cesto. V miske ho odložíme na teplé miesto, aby vykyslo približne na dvojnásobok objemu. Na plytký tanier nalejeme olej a namočíme si v ňom dlane, aby sa nám lepšie pracovalo s lepivým cestom. Naberieme si za hrsť cesta a rukami tvarujeme placky zo stredu do strán. Langoše poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech a necháme ešte približne 15 minút podkysnúť. Pečieme v pri teplote 220 °C asi 4 minúty z jednej strany, langoše obrátime a pečieme ďalšie 4 minúty. Podávame s pretlačeným cesnakom rozmiešaným v oleji, kyslou smotanou a strúhaným syrom.

 

 

Vyprážaný karfiol na pekáči

 

Suroviny:

1 ks karfiol, 3 ks vajce, 1 štipka soľ, 5 PL hladká múka, 10 PL strúhanka, 4 PL rastlinný olej

 

Postup:

Karfiol rozdelíme na ružičky, dáme do sytka, umyjeme a necháme obsušiť. Zatiaľ si pripravíme cestíčko - do vymiešaných vajíčok pridáme hladkú múku a soľ. Cestíčko nám nesmie tiecť, ale pomaly stekať z vidličky. Karfiol neobvárame a rovno s ním do cestíčka, potom do strúhanky. Plech si pokvapkáme olejom a obalené kúsky karfiolu ukladáme vedľa seba. Každý kúsok pokvapkáme olejom - nesmie nam olej tiecť a šup s nimi do predhriatej rúry - na cca 200st. na 2O min., potom ich otočíme a dopečieme cca 2O min. z druhej strany. Podávame so zemiačikmi, hranolkami, al. zemiakovou kašou.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet, pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok