Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
23. mar. 2023Adrián
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
19.11.2018 09:00 Gurmán
Vymeňte vysmážanie za pečenie
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
19.11.2018 09:00 Gurmán

Vymeňte vysmážanie za pečenie



BRATISLAVA - Tu je 5 tradične smažených pokrmov, ktoré keď pripravíme v rúre, budú rovnako chutné ako ich smažení príbuzní. Rozhodne to stojí za vyskúšanie. Ušetríme čas a možno aspoň trochu srdiečko a cievy – naše i našich blízkych.


Šišky pečené v rúre

 

Suroviny:
50 dkg polohrubej múky, 3 dkg droždia, 2,8-3 dl mlieka, 7 dkg cukru, 5 dkg masla, 1/2 KL soli, 2 žĺtky, marhuľový lekvár, práškový cukor


Postup:
Z droždia urobíme kvások v 1 dl mlieka s malým množstvom cukru.Ostatné ingrediencie (okrem lekváru a práškového cukru) zmiešame spolu so zvyšným mliekom. Cesto necháme v teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok, troška vypracujeme a znovu necháme chvíľu odpočívať. Cesto si vylejeme na vymúčenú dosku a vyvaľkáme na 1,5-2 cm. Pomocou pohára vykrajujeme šišky. Šišky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté kuchynskou utierkou ich necháme odpočívať 20-25 minút. Rúru si predhrejeme na 190°C. Do šišiek urobíme prstom dierky do ktorých vložíme po jednej lyžičke lekváru. Vložíme do rúry a pečieme kým nám nezačnú hnednúť. Po vybratí šišky prikryjeme na 5 minút kuchynskou utierkou a posypeme práškovým cukrom.

 

 

Kuracie rezne bez vyprážania

 

Suroviny:

2 kuracie prsia bez kože, 150 g kukuričných lupienkov (cornflakes), 150 g hladkej celozrnnej múky, 2 vajíčka, zväzok petržlenovej vňate, olivový olej, soľ

 

Postup:

Kuracie prsia nakrájame na menšie plátky. Do misky podrvíme kukuričné lupienky a zmiešame ich s nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Kúsky mäsa obaľujeme najskôr v múke, potom vo vajíčku, ktoré sme zmiešali s trochou olivového oleja a štipkou soli. Nakoniec ich dôkladne obalíme v kukuričných lupienkoch. Pečieme v predhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie z každej strany približne po 15 minút. Podávame s bylinkovým dressingom alebo zeleninovým šalátom.

 

 

Tofu syr v trojobale bez vysmážania

Suroviny:
1 bal. lahôdkového tofu, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 celé vajíčko, 1/2 pohára celozrnnej špaldovej múky, strúhanka podľa potreby

 

Postup:
Tofu rozbalíme, vysušíme servítkou, nakrájame na požadované tvary, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Obalíme ho v trojobale a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, následne každý kus pokvapkáme olivovým olejom. Tofu upečieme vo vyhriatej rúre do zlatista s tým, že ho počas pečenia min. raz otočíme. Tofu vyberieme z rúry, necháme chvíľu vychladúť a podávame s opekanými zemiakmi a rôznymi druhmi omáčok.

 


Langoše pečené v rúre

 

Suroviny:

500 g celozrnná špaldová múka, 1 KL soľ, 1/2 KL sóda bikarbóna, 2 dl vlažné mlieko, 1/2 kocky čerstvé droždie, 1/2 KL cukor kryštálový, 1/2 téglika kyslá smotana, rastlinný olej

 

Postup:
Pripravíme si kvások z deci mlieka, droždia a cukru. Necháme zaktivovať asi 15 minút. Polovicu múky zmiešame so soľou a jedlou sódou. Prilejeme kvások a postupne pridávame zvyšnú múku, mlieko a smotanu až vypracujeme vláčne cesto. V miske ho odložíme na teplé miesto, aby vykyslo približne na dvojnásobok objemu. Na plytký tanier nalejeme olej a namočíme si v ňom dlane, aby sa nám lepšie pracovalo s lepivým cestom. Naberieme si za hrsť cesta a rukami tvarujeme placky zo stredu do strán. Langoše poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech a necháme ešte približne 15 minút podkysnúť. Pečieme v pri teplote 220 °C asi 4 minúty z jednej strany, langoše obrátime a pečieme ďalšie 4 minúty. Podávame s pretlačeným cesnakom rozmiešaným v oleji, kyslou smotanou a strúhaným syrom.

 

 

Vyprážaný karfiol na pekáči

 

Suroviny:

1 ks karfiol, 3 ks vajce, 1 štipka soľ, 5 PL hladká múka, 10 PL strúhanka, 4 PL rastlinný olej

 

Postup:

Karfiol rozdelíme na ružičky, dáme do sytka, umyjeme a necháme obsušiť. Zatiaľ si pripravíme cestíčko - do vymiešaných vajíčok pridáme hladkú múku a soľ. Cestíčko nám nesmie tiecť, ale pomaly stekať z vidličky. Karfiol neobvárame a rovno s ním do cestíčka, potom do strúhanky. Plech si pokvapkáme olejom a obalené kúsky karfiolu ukladáme vedľa seba. Každý kúsok pokvapkáme olejom - nesmie nam olej tiecť a šup s nimi do predhriatej rúry - na cca 200st. na 2O min., potom ich otočíme a dopečieme cca 2O min. z druhej strany. Podávame so zemiačikmi, hranolkami, al. zemiakovou kašou.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet, pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok