Vymenovaní sudcovia zatiaľ nemusia mať previerky

NETKY.SK • 18 September 2014, 07:47 • 2 min
Vymenovaní sudcovia zatiaľ nemusia mať previerky

KOŠICE - Už vymenovaní sudcovia zatiaľ nemusia mať previerky. Ústavný súd SR na neverejnom zasadnutí pléna prijal na ďalšie konanie podanie podpredsedu a predsedníčky Súdnej rady, aby preskúmal ústavnosť ustanovení Zákona o sudcoch a prísediacich, na základe ktorého musia mať sudcovia previerky sudcovskej spôsobilosti od Národného bezpečnostného úradu.

slovakia

left justify in out

Ústavný súd súčasne pozastavil účinnosť dvoch napadnutých ustanovení Zákona o sudcoch a prísediacich. Návrhu na pozastavenie účinnosti jedného z ustanovení Zákona o ochrane utajovaných skutočností nevyhovel.

 

Súdna rada napadla ustanovenia pre retroaktivitu previerok, ktorým sa majú podrobiť aj už vymenovaní sudcovia. Podľa úpravy mal Národný bezpečnostný úrad poskytnúť výsledky previerok Súdnej rade, a tá mala posúdiť spôsobilosť sudcov. Podľa navrhovateľov zákonodarca nerešpektoval princípy materiálneho právneho štátu, ako aj princípy právnej istoty, vrátane ochrany legálne nadobudnutých práv. Podľa navrhovateľa ide o neočakávané a retroaktívne rozšírenie právnych predpokladov na výkon funkcie sudcu bez rešpektovania právnej istoty a princípu legálne nadobudnutých práv aj u sudcov, ktorí už boli vymenovaní. 

 

Novela Zákona o sudcoch a prísediacich účinná od 1. septembra 2014 posilnila postavenie Súdnej rady, upravuje kreovanie a pôsobenie disciplinárnych senátov. Súčasne tiež sprísňuje pravidlá pre sudcov, okrem iného rieši aj preverovanie sudcovskej spôsobilosti. Zmeny súvisia s novelou Ústavy SR od Smeru-SD a KDH. Novela upravuje aj spôsob obsadzovania postov v Súdnej rade SR, postavenie šéfa Súdnej rady v súvislosti s oddelením tejto funkcie od funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona