Výmenné lístky sa od januára majú zrušiť

NETKY.SK • 18 August 2010, 13:30 • 2 min
Výmenné lístky sa od januára majú zrušiť

Výmenné lístky sa od januára majú zrušiť

slovakia

left justify in out

Výmenný lístok od všeobecného lekára k špecialistovi by od januára budúceho roka nemal byť potrebný. Ministerstvo zdravotníctva totiž v novele zákona o zdravotných poisťovniach navrhlo túto povinnosť zrušiť. "Pacienti nebudú musieť pred návštevou špecialistu navštíviť svojho všeobecného lekára, ak to nepokladajú za prínosné. Zachová sa však možnosť všeobecného lekára informovať svojho kolegu-špecialistu o požadovaných výkonoch a o zdravotnom stave pacienta," uvádza sa v materiáli.
      Ako nedávno konštatoval minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), výmenný lístok je nezmyselná povinnosť, pre ktorú často dochádzalo k šikanovaniu pacientov. Podotkol, že museli niekedy aj dve hodiny čakať v rade u svojho lekára, aby im lístok vypísal a potom ďalšie dve u špecialistu. To, že by sa návšteva lekára u špecialistu bez odporúčania od všeobecného lekára mala extra spoplatňovať, odmietol.
      Povinnosť priniesť na vyšetrenie u špecialistu výmenný lístok stanovila novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá platí od začiatku roka 2008. Výnimkou bola iba návšteva gynekológa a zubára, ktorá sa neskôr rozšírila aj na psychiatrov a očných lekárov. Bez lístka môžu odborných lekárov navštíviť osoby v ich dlhodobej zdravotnej starostlivosti, ako aj pacienti po úrazoch či náhlej zmene zdravotného stavu do jedného dňa od jej zaznamenania. Ak nemá pacient odporúčanie od praktického lekára, odborný lekár ho nemusí vyšetriť. Výnimkou sú len akútne stavy ohrozujúce život.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies