Výmena policajného prezidenta je boj s veternými mlynmi

NETKY.SK • 5 Jún 2018, 11:20 • 2 min
Výmena policajného prezidenta je boj s veternými mlynmi

BRATISLAVA - Téma odchodu bývalého prezidenta policajného zboru Slovenskej republiky Tibora Gašpara zostáva stále horúca a skloňuje sa v mnohých médiách. Spočiatku som patril medzi skupinu ľudí kričiacich "Preč s Ficom!". Jeho odchod ma potešil, ale myslím si, že v prípade pána Gašpara to nie je jednoduché.

slovakia

left justify in out

Keď sa na problematiku pozerám spätne, plne rozumiem Gašparovmu vyhláseniu: „Nechcel som reagovať na ulicu. Rozumiem tomu, že keď nie je zatvorený poslanec alebo člen vlády, tak sa to zdá mnohým málo. Ale to je veľmi zjednodušený pohľad na to, či bola polícia efektívna.“

 

 

img

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Foto: Netky.sk/Maroš Bednár

 

 

Niekto by mohol povedať, že človek, ktorý nereaguje na hlasy zástupov na ulici, nemá sebareflexiu, ale ja si to nemyslím. História viackrát preukázala, že aj davy ľudí sa dajú ľahko ovplyvniť aktuálnou spoločenskou situáciou. Napríklad pred dvetisíc rokmi kričali na Kvetnú nedeľu v Jeruzaleme „Hosanna Synovi Dávidovmu!“ Avšak následne v piatok ten istý dav kričal „Ukrižuj ho!“ potom, čo ich presvedčili veľkňazi.

 

Kladiem si otázku: Ako je to v tomto prípade? Voči osobe policajného prezidenta žiadne veľké protesty neboli až do chvíle „mučeníckej smrti“ Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Máme všetci dostatok dôkazov a objektívnych informácií o skutočnostiach v súvislosti s vyšetrovaním rozličných káuz? Kto z nás má čas a ochotu to osobne preverovať, kto koho podplácal, kto čo rozkrádal? Viem, že v súvislosti s vyšetrovaním vraždy sa hneď z počiatku objavili protichodné informácie, avšak musí to automaticky súvisieť aj s prezidentom policajného zboru osobne?

 

 

img

Práca v teréne, to bolo to, na čom polícia pod vedením  Tibora Gašpara stavala. Foto: TASR

 

 

„Nedôverujeme polícii, lebo Gašpar,“ aj toto vyjadrenie zaznelo z úst protestujúcich ľudí. Policajný zbor predsa nevytvára iba Tibor Gašpar, ale aj jeho dvadsaťtritisíc podriadených. Toto mňa naozaj sklamalo. Keď sa pozrieme na štatistiky činnosti polície, tak zistíme, že v roku 2012, keď Gašpar obsadil stoličku policajného prezidenta, sa na Slovensku  objavilo 52299 prípadov všeobecnej kriminality, kým v poslednom roku ich už bolo iba 39561. Tieto čísla za posledných šesť rokov postupne klesali v rôznych oblastiach trestnej činnosti v našej krajine. Z 10 trestných činov je 6 objasnených.

 

Nie sú tieto čísla potvrdením výroku predsedu vlády Pellegriniho „Dôvera v našu políciu každým rokom rastie, Slovensko patrí vďaka práci policajtov medzi najbezpečnejšie krajiny na svete, a policajný prezident Tibor Gašpar je maximálny profesionál“? Keď si premietneme jeho činnosť v Policajnom zbore, narazíme na niektoré pozoruhodné skutočnosti. Stále sa hovorí o tom, ako politici ovládajú políciu, avšak práve Gašpar sa zaslúžil o to, aby v roku 2016 zrušili paragraf 35 odsek 2 Zákona o štátnej službe, ktorý umožňoval politikom odvolávať policajných funkcionárov bez udania dôvodu. To bol výrazný krok ako „odpolitizovať“ políciu. A my sa mu za to odvďačujeme tým, že sme žiadali jeho odvolanie bez riadneho preukázania dôvodov. Gašparovi vďačíme za zriadenie Národnej kriminálnej agentúry v roku 2012, ktorá zastrešuje päť národných jednotiek. O päť rokov neskôr sa týmto inšpiroval aj PZ v Čechách, neskôr aj iné krajiny v EU. Podrobnejšie informácie si o tomto môžete vypočuť na brífingu.

 

 

img

Gašpar mal plnú dôveru aj premiéra Pellegriniho. Foto: TASR

 

 

Rovnako zriadili aj Národnú jednotku finančnej polície, reorganizovali krajské úrady kriminálnej polície. Zriadili pracovisko boja proti počítačovej kriminalite. Dokonca zmenili systém komunikovania s verejnosťou. Môžem osobne potvrdiť, že na  facebookovom profile polície som sa aj  ja osobne v krátkej dobe dozvedel informácie, ktoré som hľadal. Odpísali mi do dvoch hodín. Akcie ako Celoslovenské dni polície alebo Polícia očami detí, si pamätáme mnohí. Je úspech, že v roku 2015 sa vysporiadali s migračnou krízou.

 

Pre toto všetko sa znova pýtam, či nebol Gašpar správnym človekom na správnom mieste. On sám sa nebránil odstúpeniu z funkcie, ale rovnako ako mňa ho mrzia okolnosti, za ktorých sa to udialo. Trochu mi to pripomenulo kauzu ohľadom odvolania arcibiskupa Bezáka, ktorého som mal a aj mám veľmi rád. Ten povedal: „Neprotestoval som proti svojmu odvolaniu. Veď nemám žiadne právo byť trnavským arcibiskupom. Ako ma vyzdvihli, tak ma aj mohli zosadiť. Chcel som len vedieť jedno, čím som sa previnil.“

 

Asi si poviete, že teraz preháňam, ale určité paralely tu sú. Obaja po sebe podľa mňa zachovali veľa pozitívnych zmien. Obe funkcie nie sú volené. Na post boli dosadení za úspechy vo svojej práci.

 

 

img

Pod vedením Gašpara boli výsledky polície výrazne lepšie, štatistiky to potvrdzujú. Foto: TASR

 

 

Mrzí ma, že nedôvera voči Gašparovi je aj nedôverou voči polícii. Moje osobné skúsenosti s políciou sú pozitívne. Od roku 2000 som býval v Trnave na najhoršom sídlisku Linčianska. Tam bola kriminalita na dennom poriadku. Neraz som sa bál chodiť po uliciach aj za bieleho dňa. Avšak teraz sa na predmetnom sídlisku žije oveľa bezpečnejšie. Počet zločinov viditeľne klesol. Rovnako aj pri jednaní s políciou žiadne komplikácie nenastali. Rozprávali sa so mnou vždy zdvorilo, keď som spáchal priestupok a videli, že ma to mrzí, jednali ústretovo a dali mi najnižšie sankcie. Preto ja osobne nemám najmenší dôvod nedôverovať Policajnému zboru Slovenskej republiky.

 

Hovorím vám, je zbytočné sťažovať sa na podvody v slovenskej polícii, keď sa robotníci v práci budú obzerať, či ich niekto nevidí a ukradnú, čo sa dá, šéfovi v kancelárii  alebo v obchode. Ak v supermarkete po odvážení rajčín nalepíte na igelitové vrecko ceduľku s hmotnosťou, avšak potom pridáte ďalšiu paradajku, korupcia nezmizne. Ak v dave protestujeme za slušné Slovensko a vzápätí sa po skončení zhromaždenia ideme opiť do krčmy, bojujeme iba s veternými mlynmi. Ak si nevstúpime do svedomia a nezačneme najskôr meniť samých seba, nepomôže žiaden policajný prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona