Výmena majetku medzi OMV a Gazpromom sa nedotkne rafinérií

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 18:54 • 2 min
Výmena majetku medzi OMV a Gazpromom sa nedotkne rafinérií

VIEDEŇ - Rakúska energetická firma OMV vylúči svoje rafinérie z výmeny majetku, o ktorej rokuje s ruským Gazpromom.

slovakia

left justify in out

Povedal to v stredu generálny riaditeľ OMV Rainer Seele zamestnancom hlavnej rafinérie skupiny. OMV a Gazprom niekoľko mesiacov pracujú na dohode, na základe ktorej OMV získa podiel v ložiskách plynu Urengoj na Sibíri, ale neobjavili sa podrobnejšie informácie o tom, aký majetok by skupina OMV mohla na výmenu ponúknuť.


"Budeme rokovať takým spôsobom, ktorý zaručuje, že rafinérie Schwechat sa to nedotkne," povedal Rainer Seele zamestnancom tejto rafinérie. "Neusilujeme sa o spoluprácu s Gazpromom v rafinérskom sektore," dodal. Ruský minister energetiky povedal, že swap by mohol zahŕňať ložiská ropy a plynu v tretích krajinách alebo infraštruktúrne alebo energetické projekty v Rakúsku.


OMV v ťažbe podniká v Severnom mori, v Rumunsku, Rakúsku, Austrálii, na Novom Zélande, v Spojených arabských emirátoch, Tunisku, Gabone, Kazachstane, Namíbii a na Madagaskare. Dočasne pozastavil ťažbu v Líbyi a v Jemene.

 

OMV je v procese prevzatia plynárenskej obchodnej firmy EconGas, má majoritný podiel v plynárenskom centre Central European Gas Hub (CEGH) v Rakúsku, vlastní zásobníky plynu v Rakúsku a rafinérie v Rakúsku, Nemecku a Rumunsku. OMV chce predať svoju sieť čerpacích staníc Petrol Ofisi v Turecku a je v procese predaja majoritného podielu vo firme Gas Connect Austria prevádzkujúcej plynárenskú sieť, hoci vylúčil, že kupujúcou by mohla byť spoločnosť Gazprom.


Na Slovensku OMV pôsobí prostredníctvom svojej dcérskej firmy OMV Slovensko od roku 1991, keď bola v Bratislave otvorená prvá čerpacia stanica pod značkou OMV. V súčasnosti má spoločnosť na Slovensku podľa jej internetovej stránky 91 čerpacích staníc a zamestnáva takmer 1 200 pracovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies