Výmena gréckych dlhov za cenné papiere je protiprávna

NETKY.SK • 5 Február 2015, 11:35 • 2 min
Výmena gréckych dlhov za cenné papiere je protiprávna

LONDÝN - Plán Grécka na výmenu svojich záväzkov za cenné papiere indexované hospodárskym rastom krajiny by nemusel byť v súlade s pravidlami EÚ.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to Yánnis Manuelídes zo spoločnosti Allen & Overy, ktorý sa podieľal na reštrukturalizácii gréckeho dlhu v roku 2012. Veritelia Grécka budú pravdepodobne proti výmene namietať, keďže nemôžu akceptovať straty z úverov, ktoré poskytli. Tie by nastali aj v tomto prípade, bez ohľadu na to, že by boli nižšie ako pri pôvodne zamýšľanom odpise dlhov. "Očakávam, že sa objavia právne prekážky, ktoré bude potrebné prekonať,“ povedal Manuelídes. 

 

Grécke dlhy by sa podľa Atén mali vymeniť za cenné papiere naviazané na hospodársky rast a to znamená, že výška úrokov, ktoré Grécko zaplatí by závisela od výkonu gréckej ekonomiky. V prípade, že by sa ekonomike v istom roku nedarilo, krajina by v tom roku na úrokoch možno nezaplatila nič. "Nevyhnutne sa objavia roky, keď Grécko neuhradí všetky náklady spojené s úvermi,“ povedal Manuelídes. "Ak veritelia Grécka nezískajú úrokové platby, v konečnom dôsledku budú čeliť strate a opäť tak ideme proti... pravidlám EÚ,“ povedal Manuelídes. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies