Vymáhanie pohľadávok štátu sa od dnes má zefektívniť

NETKY.SK • 31 December 2015, 11:15 • 2 min
Vymáhanie pohľadávok štátu sa od dnes má zefektívniť

BRATISLAVA - Posunutie lehoty na postúpenie pohľadávok štátu či úprava vymáhania príslušenstva pohľadávky. Aj tieto zmeny prináša novela zákona o pohľadávkach štátu, ktorá nadobúda účinnosť od dnešného dňa.

slovakia

left justify in out

Po novom nie je správca povinný uplatňovať a účtovať príslušenstvo pohľadávky, ktorého výška nepresiahne 20 eur. "Vymáhanie príslušenstva v takejto výške je administratívne náročné, pričom náklady na jeho uplatnenie sú často vyššie ako samotný výnos," uviedlo Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré právnu normu pripravilo. Dopĺňa sa v nej aj taxatívny výpočet pohľadávok štátu, ktoré správca nemusí konsolidovať.

 

Posúva sa zároveň lehota na postúpenie pohľadávok štátu vzniknutých do 31. decembra 2013 na 31. december 2016. "Vzhľadom na ich veľký objem a počet správcov povinných postúpiť tieto pohľadávky štátu poverenej osobe to nie je reálne technicky zvládnuť do konca roku 2015," zdôvodnil rezort financií.

 

Doterajšia právna úprava núti poverenú osobu postupovať v súlade s pokynmi správcu. Poverená osoba je špecializovaný subjekt, ktorý je povinný vykonávať konsolidáciu pohľadávok štátu s maximálnou odbornou starostlivosťou a v súlade so záujmami správcu. "Je neopodstatnené, aby sa na každý krok vyžadoval pokyn alebo súhlas správcu. Takýto postup má za následok spomalenie a nízku flexibilnosť procesu vymáhania pohľadávky štátu poverenou osobou," upozornilo ministerstvo.

 

Správca bude oprávnený počas trojmesačnej lehoty, počas ktorej je povinný požiadať poverenú osobu o uzavretie zmluvy o vymáhaní pohľadávky štátu, vykonať niektoré úkony pri nakladaní s touto pohľadávkou.

 

"Správca bude v tejto lehote oprávnený uzavrieť s dlžníkom dohodu o splátkach, dohodu o odklade platenia, dohodu o započítaní pohľadávky štátu, dohodu o urovnaní, respektíve rozhodnúť o trvalom upustení od vymáhania pohľadávky štátu alebo rozhodnúť o odpustení dlhu," priblížilo ministerstvo s tým, že správca takto bude mať možnosť naložiť s pohľadávkou štátu ešte pred jej konsolidáciou, ak bude dlžník dobrovoľne plniť v rámci dohody o započítaní pohľadávky alebo dohody o splátkach.

 

Zároveň sa tým zabráni, aby do konsolidácie vstupovali pohľadávky štátu, ktorých vymáhanie poverenou osobou nie je dôvodné, napríklad ide o spornú pohľadávku alebo vymáhanie pohľadávky je evidentne nehospodárne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona