Vylievate vodu z ryže? Pomáha pri horúčke, lieči akné a dokáže ešte viac

NETKY.SK • 27 November 2018, 18:34 • 2 min
Vylievate vodu z ryže? Pomáha pri horúčke, lieči akné a dokáže ešte viac

Nabudúce, až budete pripravovať ryžu napríklad k obedu, nelejte vodu z uvarenej ryže do odpadu a nechajte ju v hrnci. Táto voda má totiž prekvapivo na naše zdravie a krásu veľa pozitívnych účinkov.

slovakia

left justify in out

Väčšina z nás vodu z uvarenej ryže automaticky vyleje a ďalej už nepremýšľa o ďalšom využití. A to je veľká škoda! Pritom táto tekutina môže mať pre nás veľa pozitívnych účinkov. Veď napríklad ázijských žien používa po celé stáročia túto vodu, bohatú na minerály a vitamíny, na svoju pleť a vlasy. Benefitov má ale oveľa viac.

 

Ako na prípravu?

 

Vodu z uvarenej ryže prelejte do sklenenej nádoby a dajte do chladničky. Akonáhle je voda studená, je pripravená na ďalšie použitie. Skladovať ju môžete v uzavretej nádobe v chladničke približne jeden týždeň. Pred použitím vždy ryžovú vodu dobre premiešajte.

 

Ak sa vám ryžu nechce variť, môžete ju len na chvíľu namočiť a potom tiež použiť. Ryžu najprv dobre prepláchnite, aby ste ju zbavili všetkých nečistôt. Potom ryžu zalejte vodou a nechajte 10 až 15 minút vymočiť. Ak ryžu budete miešať do doby, než sa zakalí do mliečnej farby, urýchlite a podporíte tým rozpustenie minerálov a vitamínov. Pre lepšiu účinnosť sa odporúča ryžovú vodu nechať ľahko kvasiť. Nakoniec vodu sceďte a použite ju napríklad na oplachovanie vlasov alebo pokožky. V našom článku sa dozviete, aké ďalšie blahodárne účinky môžete čakať.

 

Počas náročných fyzických aktivít stráca naše telo veľa tekutín prostredníctvom potu. A práve ryžová voda pomáha predchádzať dehydratácii. Jej konzumácia je výborný spôsob, ako doplniť nielen tekutiny, ale aj stratené minerály.

 

Ryžová voda pomáha aj pri zápche, a tak tiež pri hnačke. Je bohatá na vlákninu a uľahčuje pohyb stravy v črevách. Okrem toho obsah škrobu podporuje rast prospešných črevných baktérií. Je tiež účinným prostriedkom na hnačku ako u dospelých, tak hlavne u detí. U tých totiž môže pri neliečení dôjsť rýchlo k nebezpečnej dehydratácii a až k zlyhávaniu obličiek.

 

Ryžová voda sa často používa pri liečbe horúčky, pretože zabraňuje strate tekutín. Ďalej dodáva telu živiny a urýchľuje proces hojenia.

 

img

 

Pravidelné pitie ryžovej vody dokáže predchádzať niektorým druhom rakoviny, hlavne orgánov tráviaceho traktu, ako sú žalúdok či hrubé črevo.

 

Má blahodárne účinky aj pri používaní zvonku, teda na našu pokožku. Napomáha odplavovaniu toxínov z kože, zlepšuje pružnosť pokožky, spomaľuje starnutie pleti a znižuje vznik pigmentových škvŕn.

 

Ako ju používať? Raz denne naneste na pokožku zriedený roztok ryžovej vody pomocou vatového tampónu a nechajte ho pôsobiť 5 až 10 minút. Potom pokožku niekoľko minút masírujte krúživými pohybmi a následne opláchnite vlažnou vodou. Vaša pokožka bude tak čistá, svieža a dostatočne hydratovaná.

 

Ryžová voda je skvelá aj pre aknóznu pleť, sťahuje póry a pomáha obnoviť rovnováhu pH pokožky. Znižuje tiež začervenanie a a zmierňuje prípadnú podráždenosť a zápalovosť, vďaka obsiahnutému škrobu.

 

Studená ryžová voda je tiež skvelý spôsob, ako upokojiť spálenú kožu od slniečka. Pokožka sa rýchlejšie zahojí a zabránite aj ďalšiemu poškodeniu.

 

img

 

Kto by nechcel mať krásne, silné a zdravé vlasy? Pravidelným umývaním vlasov ryžovou vodou zlepšíte poddajnosť aj ľahkú rozčesávateľnosť vlasov. Aminokyseliny z ryžového kúpela posilňujú tiež vlasové korienky, znižujú vypadávanie vlasov a urýchľujú rast a podporujú objem. Ryžová kúra zanecháva tiež vlasy hebké a krásne lesklé.

 

Ako na to? Jednoducho po umytí šampónom vlasy prepláchnite vychladenou vodou z ryže. Jemne vmasírujte aj do pokožky hlavy, nechajte pôsobiť 10 minút a opláchnite vlažnou vodou. Opakujte 2-3krát týždenne. Uvidíte, že vaše vlasy budú oveľa lesklejšie a hlavne pevnejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies