Vyliečený lekár daroval krvnú plazmu zdravotnej sestre s ebolou v Dallase

NETKY.SK • 14 Október 2014, 11:16 • 2 min
Vyliečený lekár daroval krvnú plazmu zdravotnej sestre s ebolou v Dallase

DALLAS - Zdravotná sestra v texaskom Dallase, nakazená ebolou počas ošetrovania medzitým už zosnulého libérijského pacienta Thomasa Erica Duncana, dostala transfúziu plazmy od lekára, ktorý nad vírusovou chorobou zvíťazil. To jej môže zachrániť život. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ebola už usmrtila vyše 4000 ľudí - takmer všetkých z nich v západnej Afrike. Epidémiu tejto choroby označila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za "najvážnejší, najnaliehavejší zdravotnícky problém novodobých dejín". Predstavitelia amerického zdravotníctva oznámili, že zintenzívňujú školenia zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa starajú o infikovaných pacientov.
      

Zdravotná sestra Nina Phamová sa nachádzala medzi 70 zamestnancami Texaskej presbyteriánskej nemocnice, ktorí sa starali o Duncana - ako uvádzajú zdravotné záznamy. Odoberali mu krv, zavádzali mu do hrdla hadičky, utierali hnačku. Takisto analyzovali jeho moč a utierali mu sliny z úst, dokonca aj keď stratil vedomie.
      

Zdravotná sestra Phamová (26) bola v pacientovej izbe často: odo dňa, keď ho umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti, až do dňa, keď zomrel. Phamová a ďalší zdravotníci mali počas starostlivosti o Duncana na sebe ochranný odev - vrátane plášťov, masiek a tvárových štítov, niekedy dokonca celotelové obleky, ale Phamová sa stala prvou osobou, ktorá sa ebolou nakazila v Spojených štátoch. 
      

Duncan zomrel 8. októbra v Texaskej presbyteriánskej nemocnici v Dallase. Do mesta pricestoval 20. septembra z Libérie, cez Brusel a Washington, a o niekoľko dní ochorel. Po prvej návšteve pohotovosti ho poslali domov, ale do nemocnice ho priviezli znovu 28. septembra a odvtedy držali v izolácii.
      

V pondelok neskoro večer členovia cirkvi, kam patrí Phamovej rodina, mali v texaskom meste Fort Worth osobitnú omšu za jej uzdravenie. Tamojší duchovný Jim Khoi uviedol, že podľa slov matky dostala jej dcéra transfúziu, ktorá jej môže zachrániť život. "Jej mama tvrdí, že dostala krv od ušľachtilého, veľmi dobrého človeka. Nepoznám jeho meno, ale je to veľmi obetavý, veľmi dobrý muž," povedal duchovný. 
      

Hovorca neziskovej humanitárnej organizácie Samaritan's Purse potvrdil, že darcom plazmy bol Dr. Kent Brantly, prvý Američan, ktorý sa vrátil do USA z Libérie na liečbu eboly. Brantly dostal experimentálny liek a nad vírusom zvíťazil. Navyše daroval krv na transfúziu pre troch pacientov vrátane Phamovej. Brantly nedávno informoval, že ponúkol krv aj Duncanovi, ale ich krvné skupiny sa nezhodovali. Phamovej matka ubezpečila, že jej dcéra sa cíti dobre a darí sa jej, rozprávajú sa spolu cez Skype. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona