Vyliečené dievča, ktoré sa narodilo s HIV, znova ochorelo

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 11:31 • 2 min
Vyliečené dievča, ktoré sa narodilo s HIV, znova ochorelo

NEW YORK - Štvorročnému dievčaťu z amerického štátu Mississippi, ktoré sa narodilo ako HIV-pozitívne, no lekárom sa ho vďaka skorému nasadeniu liekov podarilo vyliečiť, sa infekcia vrátila. Preukázali to testy, ktoré odborníci spravili minulý týždeň.

slovakia

left justify in out

O historicky prvom úspešnom prípade vyliečenia dieťaťa, ktoré sa narodilo ako HIV-pozitívne, informovala vlani v marci Deborah Persaud z The Johns Hopkins University. Matke dievčaťa diagnostikovali HIV len tesne pred pôrodom, a preto dieťaťu už 30 hodín po narodení podali kombináciu troch štandardných liekov proti HIV, pričom tak spravili dokonca skôr, než poznali výsledky testov na HIV. Dievča dostávalo lieky až do veku 18 mesiacov, keď s ním a jeho matkou lekári stratili kontakt. Ďalšie testy tak vykonali až o desať mesiacov neskôr, pričom nenašli žiadne stopy po víruse, a to aj napriek tomu, že matka dieťaťu prestala dávať lieky. Testy preukazovali negatívne výsledky až do minulého týždňa, keď v krvi objavili prítomnosť HIV. Dievčaťu preto znova nasadili lieky, na ktoré jej organizmus zareagoval dobre. Lekári zatiaľ nevedia, prečo sa vírus znova objavil práve teraz. Tento prípad tak spochybnil doterajšie poznatky o tom, kde sa HIV dokáže v organizme ukrývať. 

 

Tento rok v marci lekári informovali o pravdepodobne druhom vyliečenom dieťati, ktoré sa narodilo ako HIV-pozitívne. Ide o dievča, ktoré prišlo na svet vlani v apríli v Los Angeles a s liečbou uňho začali už štyri hodiny po narodení. Nakoľko v súčasnosti stále užíva lieky, lekári zatiaľ nemôžu s určitosťou povedať, či je vyliečené, no opakované testy nepreukázali žiadnu známku infekcie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies