Výletnú loď presunú na Domašu koncom júla

NETKY.SK • 22 Jún 2019, 12:30 • 2 min
Výletnú loď presunú na Domašu koncom júla

DOMAŠA – Výletnú loď Bohemia čaká pri jej putovaní na vodnú hladinu rekreačnej oblasti Domaša záverečná etapa – zhruba 90-kilometrový presun po suchu.

slovakia

left justify in out

Loď aktuálne kotví v nákladnom prístave v obci Ladmovce (okres Trebišov), kde priplávala po vyše trojtýždňovej 2800-kilometrovej plavbe cez sedem štátov a stovky miest a obcí. Jej presun na Domašu sa má začať v utorok 23. júla. Nakladanie má trvať celý deň. V stredu potom loď prejde zhruba 50-kilometrovú trať a na vodnú hladinu nádrže ju plánujú spustiť vo štvrtok 25. júla podvečer v rekreačnej oblasti Nová Kelča. „Pracujeme na tom, aby sme hneď, ako loď príde na Domašu, nabehli na plnú prevádzku. Robíme súťaž na catering a občerstvovacie služby na lodi, zháňame posádku a snažíme sa zabezpečiť predaj lístkov,“ uviedol pre agentúru SITA starosta obce Kvakovce, nachádzajúcej sa v časti Domaša – Dobrá, Radovan Kapraľ.

Operáciu presunu lode po suchu nazvali „guľový blesk“ podľa českého filmu o organizácii komplikovaného sťahovania rodín z bytu do bytu. V prípade lode Bohemia s kapacitou 164 miest sa aktuálne pripravujú potrebné doklady a povolenia nevyhnuté na prevoz lode vzhľadom na to, že ide o nadrozmerný náklad. Loď počas trasy prejde cez viacero dedín a miest. V súčasnosti ťažké mechanizmy upravujú prístav v obci Ladmovce, ktorý je dlhé roky nevyužívaný a je zanesený bahnom. Z lode sa postupne demontujú všetky časti, ktoré sú nad strechou podpalubia. Zdemontovaná musí byť strecha, kapitánsky mostík, zábradlia, antény aj elektronika.

Loď bude nakladať žeriav s nosnosťou 700 ton, ktorý na východ privezú na niekoľkých kamiónoch. Iba samotný žeriav totiž váži 120 ton a závažia ďalších 350 ton. Náklad lode aj s ťahačom bude mať dĺžku skoro 45 metrov. Loď bude položená na špeciálne upravený podvozok, ktorému sa natáčajú všetky nápravy.„Keďže do poslednej chvíle nebolo jasné, či loď stihne preplávať cez priehradu Kiskore, ktorú uzatvorili na tri mesiace, nebolo možné objednať veľký žeriav na presný dátum. Žeriavov, ktoré dokážu dvihnúť plavidlo, nie je veľa a v Čechách a na Slovensku je podľa našich informácií iba jeden kus. Preto je vyťažený na minúty,“ informoval Kapraľ.

Veľká Domaša je jediná vodná nádrž na Slovensku a v Českej republike, ktorá nemá žiadnu vyhliadkovú loď, ktorá by pomohla rozvoju turistiky v regióne. Výletná loď sa na Domašu vracia po vyše 26 rokoch. Na Domaši osobné lode premávali do roku 1992.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies