Vyšla nová kniha popredného astronóma zo SAV Vojtecha Rušina

NETKY.SK • 2 November 2010, 11:43 • 2 min
Vyšla nová kniha popredného astronóma zo SAV Vojtecha Rušina

Vyšla nová kniha popredného astronóma zo SAV Vojtecha Rušina

slovakia

left justify in out

Vo vydavateľstve Slovenskej akadémie vied (SAV) - VEDA vyšla nová kniha známeho slovenského astronóma Vojtecha Rušina s názvom Zážitky v tieni Mesiaca. Približuje v nej svoje poznatky a rôzne zaujímavosti z ciest za zatmeniami Slnka.
      Vojtech Rušin z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici už 19 ráz vycestoval za úplným zatmením Slnka, zväčša do exotických krajín, pretože - až na výnimky - našim zemepisným šírkam sa takéto zatmenia na základe prírodných zákonitostí vyhýbajú. Rušin tieto výpravy nielen organizoval, ale na každej realizoval vlastný vedecký program. Jeho prvou expedíciou bola v roku 1973 výprava do afrického Nigeru. Nasledovalo ďalších 18 ciest, z ktorých si priniesol množstvo výnimočných zážitkov, ale aj vynikajúcich fotografií vzdialených kútov sveta, pozoruhodných ľudí a miest.
      Svoje vedecké poznatky V. Rušin publikoval vo viac ako 200 vedeckých článkoch a publikáciách a na približne 80 konferenciách. O význame vedeckej práce slovenského astronóma svedčí aj skutočnosť, že Medzinárodná astronomická federácia nazvala jeden z asteroidov jeho menom - Rušin.
      Na nedávnom uvedení novej knihy do života v priestoroch SAV v Bratislave Vojtech Rušin prítomným predstavil aj najzaujímavejšie fotografie a zážitky, o ktorých rozpráva v novej publikácii, informoval Tlačový odbor SAV.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies