Výkyvy kurzov akcií a mien vraj nie sú predzvesťou krízy

NETKY.SK • 24 August 2013, 16:07 • 2 min
Výkyvy kurzov akcií a mien vraj nie sú predzvesťou krízy

STUTTGART/BERLÍN - V poslednom období zosilneli obavy z krízy predovšetkým v Ázii.

slovakia

left justify in out

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) nevidí v menových turbulenciách v Ázii a Latinskej Amerike nijaké nebezpečenstvo pre globálne hospodárstvo. DPA cituje vyjadrenie hlavného ekonóma komory Alexandra Schumanna pre dnešné vydanie Stuttgarter Zeitung, že "od krízového scenára sme veľmi vzdialení". Podniky v Nemecku sledujú odlev kapitálu a zmeny v rozvojových krajinách pozorne. Tento vývoj je však pre mnohých vývozcov rušivým faktorom.

Situácia v rozvojových krajinách súvisí s trendmi v priemyselných štátoch. Schumann tvrdí, že "peniaze z rozvojových krajín unikajú preto, lebo v priemyselných štátoch sa situácia zlepšuje". Rozvojové krajiny Ázie a Latinskej Ameriky sa omeškali so štrukturálnymi reformami a "teraz dostanú za to účet".

V poslednom období zosilneli obavy z krízy predovšetkým v Ázii. Vyvolali ich chyby v domácej politike, ale posilnili ich taktiež správy, že v dohľadnom čase by mala americká centrálna banka Fed začať s obmedzovaním nakupovania dlhopisov washingtonskej vlády. Mnohí profesionálni investori vo väčšom rozsahu sťahujú svoj kapitál z trhov v rozvojových krajinách, čo zaťažuje ich akcie, štátne dlhopisy a oslabuje tamojšie meny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies