Výkony slovenského stavebníctva by sa opäť mali vrátiť k rastu

NETKY.SK • 29 December 2016, 14:23 • 2 min
Výkony slovenského stavebníctva by sa opäť mali vrátiť k rastu

BRATISLAVA - Aj napriek medziročnému poklesu výkonov domáceho stavebníctva za desať mesiacov tohto roka takmer o 10 % očakávajú riaditelia stavebných spoločností v rokoch 2017 a 2018 rast sektora o 4,3, resp. o 2,5 %. Vyplýva to z tohtoročnej štvrtej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research v spolupráci s Považskou cementárňou, a. s., Ladce.

slovakia

left justify in out

Najvyšší rast stavebnej produkcie v budúcom roku predpokladajú firmy zamerané na inžiniersku výstavbu (6,1 %), najnižší v pozemnom staviteľstve (3,7 %). V dlhodobom horizonte by mal rast odvetvia pokračovať pomalším tempom. Riaditelia stavebných spoločností predikujú v roku 2018 najvyšší rast v inžinierskom stavebníctve (4,3 %), oveľa opatrnejšie sú veľké stavebné spoločnosti (rast 1,9 %) a firmy zamerané na pozemnú výstavbu (rast 2 % ).


"Očakávame, že budúci rok sa stavebná výroba na Slovensku zvýši približne o 10 až 15 %, a to vďaka reálnemu začatiu výstavby viacerých diaľničných stavieb, ako aj obchvatu Bratislavy formou PPP projektu. O rok neskôr, v roku 2018, predpokladáme, že objem stavebných prác bude ďalej rásť, avšak už miernejším tempom okolo 5 %," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav - SK, a. s., Marián Moravčík.


Zatiaľ neočakávajú, že by stavebníctvo zasiahla nová kríza a taký výrazný pokles ako v roku 2016. "Aby sme však zabránili výrazným výkyvom v budúcnosti, je vhodné prijať záväzný harmonogram projektov, ktorý by bol záväzný pre každú vládu a nemenil by sa podľa politickej vôle," uviedol Moravčík.


Riaditeľ developerskej spoločnosti O.M.C. Invest, spol. s r. o., Mário Červenka informoval, že pozitívny vývoj úrokových sadzieb v bankách na Slovensku predznamenáva nárast stavebníctva v najbližších rokoch. Hypotekárne úvery na bývanie sa podľa neho už načerpali alebo sú čerpané na tranže a výstavba je plánovaná až do roku 2018.


"Pripravované ochranné opatrenia NBS to však môžu zmeniť, keďže mladé rodiny väčšinou nemajú dostatok nasporených úspor. Tu vidíme príležitosť v nájomnom bývaní cez Štátny fond rozvoja bývania, o čo je veľký záujem. Toto je náš hlavný sektor, v ktorom sa naša spoločnosť orientuje. Podmienky predaja sú zákonne ošetrené a teda platby nie sú ohrozené situáciou na trhu,“ dodal Červenka.


Stavebné spoločnosti očakávajú v roku 2017 nárast tržieb v priemere o 5,2 % a v roku 2018 o 4,4 %. Inžinierske a veľké spoločnosti predikujú rast tržieb o 7,4, resp. o 6 %, pozemní stavitelia o 4,4 %. Aktuálne majú stavebné spoločnosti zazmluvnené zákazky na 8,6 mesiaca dopredu, pričom pre 44 % ide o rovnaký stav ako v minulom roku. V medziročnom porovnaní si polepšilo 32 % firiem a v zásobníku práce má menej zákaziek než pred rokom 24 % firiem. Ďalšia kríza sa podľa 24 % spoločností objaví v roku 2019 a neskôr. Kríza by podľa 39 % z nich mala trvať jeden až dva roky a 32 % očakáva, že potrvá tri až štyri roky.


"Vývoj stavebníctva priamo závisí od pripravenosti projektov zo strany našich potenciálnych investorov. Naše tržby budú závislé od množstva a typu vyhlásených nových súťaží na trhu a samozrejme aj od cenovej stratégie našej konkurencie," priblížila generálna riaditeľka spoločnosti Skanska SK, a. s., Magdaléna Dobišová. Predpokladá, že v budúcnosti nejaká kríza príde. "To, či ide o krízu alebo prirodzený pokles, závisí od miery poklesu v čase. Bolo by dobré, keby poklesy, ale aj nárasty neboli veľmi prudké," poznamenala.


Obchodný riaditeľ spoločnosti Doprastav, a. s., Ján Záhradník vzhľadom na slabší tento rok očakáva v budúcom nárast stavebnej produkcie do 10 %. "Začnú práce na projekte PPP D4/R7 a na stavbách viacerých nových úsekov diaľnic a železnice. Taký istý nárast tržieb očakávam v budúcom roku aj v našej spoločnosti," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies