Výkony leteckých spoločností majú rásť, ale emisie nebudú zvyšovať

NETKY.SK • 6 Január 2018, 16:27 • 2 min
Výkony leteckých spoločností majú rásť, ale emisie nebudú zvyšovať

ŽENEVA - Letecké spoločnosti chcú zvyšovať prepravu cestujúcich, ale dali si za cieľ zastaviť vypúšťanie oxidu uhličitého (CO2) do ovzdušia. Na jeho dosiahnutie potrebujú vhodnejší benzín.

slovakia

left justify in out

Aerolínie žiadajú od vlád, aby svojimi subvenciami vytvorili potrebný trh, lebo nové palivo je drahé. V roku 2050 by mal objem CO2 v porovnaní s rokom 2005 klesnúť na polovicu. Rozhodnutie o neutrálnom raste leteckej prepravy schválila v roku 2016 Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO).

 

"Problémom sú náklady," povedal Michael Gill, riaditeľ Air Transport Action Group (ATAG). V organizácii sa združujú letecké spoločnosti, letiská, výrobcovia leteckých motorov a leteckí dispečeri. Vhodný benzín zatiaľ poskytujú na svete len štyri letiská – Los Angeles, Štokholm, Oslo a Bergen. K nim sa onedlho pridajú Brisbane, a Ženeva.

 

K plneniu programu sa prihlásili zatiaľ len Spojené štáty a Európska únia. Účasť na ňom je teraz dobrovoľná. Zásadná zmena nastane až v roku 2027. Doň sa nebudú musieť zapojiť len malé ostrovné štáty.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies