Vykonal sa ďalší krok pri riešení problému dvojakej kvality potravín

NETKY.SK • 10 Október 2017, 17:30 • 2 min
Vykonal sa ďalší krok pri riešení problému dvojakej kvality potravín

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) vydala oznámenie o uplatňovaní právnych predpisov EÚ v oblasti potravín a ochrany spotrebiteľov v prípadoch dvojakej kvality výrobkov.

slovakia

left justify in out

Podľa slovenského ministerstva pôdohospodárstva ide o ďalší konkrétny krok smerujúci k vyrovnaniu rozdielov medzi potravinami tej istej značky s tým istým obalom. Komisia ďalej uznala, že problém dvojakej kvality potravín existuje a vydala usmernenie k súčasnej legislatíve.

Podľa EK je na riešenie otázky dvojakej kvality výrobkov relevantných viacero právnych predpisov EÚ, a to nariadenie o všeobecných zásadách potravinového práva, nariadenie o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom a smernica o nekalých obchodných praktikách.

Nariadenie o všeobecných zásadách potravinového práva má zabezpečiť, aby sa na trh EÚ umiestňovali len bezpečné potravinové výrobky, a aby boli spotrebitelia presne informovaní a neboli uvádzaní do omylu, pokiaľ ide o zloženie a vlastnosti potravinových výrobkov ponúkaných na predaj. Ďalší predpis, nariadenie o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, stanovuje pravidlá a požiadavky na označovanie vrátane povinného poskytovania úplného zoznamu zložiek, čím sa umožní spotrebiteľom, aby boli plne informovaní o zložení potravinových výrobkov.

Jednu z hlavných úloh pri postihovaní dvojakej kvality má podľa EK zohrávať smernica EÚ o nekalých obchodných praktikách, ktorá má zabezpečiť, aby spotrebitelia neboli uvádzaní do omylu ani vystavovaní agresívnemu marketingu, a aby všetky tvrdenia obchodníkov v EÚ boli jednoznačné, presné a odôvodnené. „Za nekalú obchodnú praktiku považujeme také znaky výrobku, na základe ktorých sa bežný spotrebiteľ rozhodne vykonať nákup, ktorý by inak nevykonal,“ vysvetľuje ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

V nadväznosti na diskusiu v Európskej rade v marci 2017 Komisia iniciovala niekoľko dialógov medzi priemyslom, spotrebiteľmi a vnútroštátnymi orgánmi, v ktorých hodlá pokračovať v nadchádzajúcich mesiacoch. Komisia okrem toho pripravuje konkrétne opatrenia na zabezpečenie spoľahlivých a porovnateľných dôkazov a vypracúva Spoločné výskumné centrum usmernenia pre spoločnú metodiku testovania. Podrobnosti o najbližších krokoch EK by mali byť predostreté aj na piatkovom samite k dvojakej kvalite produktov v krajinách Európskej únie v Bratislave, očakáva to predseda vlády SR Róbert Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona