Vyjednávači zverejnili nový, kratší návrh klimatickej dohody

NETKY.SK • 9 December 2015, 16:36 • 2 min
Vyjednávači zverejnili nový, kratší návrh klimatickej dohody

PARÍŽ - Vyjednávači na prebiehajúcej konferencii OSN o zmene klímy (COP21) v Paríži zverejnili dnes nový, kratší návrh textu globálnej dohody o zmene klímy.

slovakia

left justify in out

V rámci nového návrhu boli vyriešené už mnohé otázky, viaceré kľúčové problémy však naďalej zostávajú nedoriešené, uviedla agentúra AP.


Skrátený návrh záverečného dokumentu konferencie, ktorá sa končí v piatok, má už len 29 strán. Predchádzajúca verzia zverejnená v sobotu bola 48-stranová.
Dnes predstavený text neodpovedá na otázku dlhodobého cieľa klimatickej dohody: nie je jasné, či má ísť o úplné odstránenie produkcie emisií skleníkových plynov ekonomikami jednotlivých krajín, alebo len o ich redukciu.


Nový návrh dohody tiež nestanovuje, aký má byť maximálny limit nárastu globálnej teploty do konca tohto storočia: či to bude 1,5 stupňa, alebo či sa konsenzus priblíži k úrovni 2 stupňov.


Podľa agentúry AP je v dokumente okolo 100 položiek, v ktorých ešte nebolo prijaté definitívne rozhodnutie. Na týchto miestach sú v texte uvedené viaceré možnosti alebo vynechané prázdne miesta.


Plné znenie návrhu v angličtine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies