Vyjednávači EÚ a Kuby sa nezhodli v otázke ľudských práv

NETKY.SK • 3 December 2015, 12:29 • 2 min
Vyjednávači EÚ a Kuby sa nezhodli v otázke ľudských práv

BRUSEL - Vyjednávačom Európskej únie a Kuby sa v stredu v Bruseli nepodarilo nájsť spoločný postoj v otázke ľudských práv. Uviedla to dnes belgická agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

V Bruseli sa v stredu konalo šieste kolo rokovaní o rámcovej dohode o politickom dialógu a spolupráci medzi EÚ a Kubou. V oblasti ľudských práv sa však delegácie nezhodli. "Neexistuje žiaden spoločný postoj medzi oboma stranami ohľadom kritérií týkajúcich sa ľudských práv," vyhlásil pred novinármi kubánsky vyjednávač, námestník ministra zahraničných vecí Abelardo Moreno. Aj napriek tomu možno podľa neho hovoriť o "výraznom pokroku".

 

Kuba, ako naznačil Moreno, si želá, aby rokovania s EÚ o novom právnom rámci vzťahov boli čo najskôr ukončené. Švédsky diplomat Christian Leffler, ktorý je vyjednávačom EÚ s Kubou, po rokovaniach zdôraznil, že možno hovoriť o "dobrom pokroku" v troch oblastiach - politický dialóg, spolupráca a obchod. Na oblasti ľudských práv je podľa neho potrebné ešte popracovať.

 

Obaja vyjednávači zdôraznili, že dosiahli dohodu hlavne v kapitole o obchode. Ďalšie kolo rokovaní sa bude konať v Havane začiatku roka 2016. Proces rokovaní medzi Bruselom a Havanou začal v apríli 2014. Kuba chce, aby sa EÚ vzdala svojho postoja platného od roku 1996, ktorým podmieňuje spoluprácu s komunistickým režimom pokrokom v oblasti demokracie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies