Vyjednávači ANO a KDU-ČSL sa zhodli: Do vlády pôjdeme spolu, alebo vôbec

NETKY.SK • 31 Október 2013, 14:18 • 2 min
Vyjednávači ANO a KDU-ČSL sa zhodli: Do vlády pôjdeme spolu, alebo vôbec

PRAHA - Povolebné rokovania v Česku pokračujú. Dnes dopoludnia sa zišli vyjednávacie tímy hnutia ANO a KDU-ČSL.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia oboch strán podľa vlastných slov našli v programoch mnoho spoločných bodov. Pokiaľ ide o postup pri vyjednávaniach o budúcej vláde, zhodli sa na troch možných variantoch. Jednou z nich je, že do koaličnej vlády vstúpia buď obe zoskupenia spoločne, alebo ani jedno z nich. Informoval o tom český spravodajský server iDNES.cz.

Ďalším variantom je, že obe strany skončia v čistej opozícii, alebo ANO a KDU-ČSL umožnia menšinovú vládu ČSSD. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení vyjednávacích tímov, podpísanom lídrami hnutí Andrejom Babišom a Pavlom Bělobrádkom. Analytici hnutí ANO a KDU-ČSL budú podľa vyhlásenia ďalej pracovať na spoločných programových prioritách.

KDU-ČSL skončila v predčasných voľbách do Poslaneckej snemovne na siedmom mieste, ale v povolebných vyjednávaniach môže byť kľúčovou stranou. Podľa jej predsedu Bělobrádka, ktorému sa podarilo vrátiť stranu do Snemovne, je ochotná prevziať vládnu zodpovednosť, ale nie za každú cenu. "S ČSSD nechceme rokovať, kým sa nevysvetlí situácia medzi jej lídrami," odkázal Bělobrádek čitateľom webu iDNES.cz v on-line rozhovore.

O povolebnom postupe dnes rokovalo aj vedenie sociálnych demokratov. Na rannom rokovaní grémia ČSSD získal mandát viesť rokovania o vláde šéf strany Bohuslav Sobotka. Ten si neželá, aby prvý podpredseda Michal Hašek a niektorí ďalší ľudia, ktorí sa pokúsili o vnútrostranícky puč, zostali vo vedení strany. "Ďalších členov vyjednávacieho tímu strana vyberie až po 10. novembri," oznámil podpredseda strany Milan Chovanec.

"Práve 10. novembra sa zíde ústredný výkonný výbor ČSSD, ktorý bude riešiť, či má Sobotka ďalej viesť stranu, a tiež to, ako zareaguje na vzburu predsedníctva. Až po tomto rokovaní sa môžu seriózne rozbehnúť rokovania o vláde, ktoré vo voľbách víťazná sociálna demokracia bude viesť s ANO a KDU-ČSL. Tieto tri strany budú mať v novej Snemovni spoločne 111 hlasov," dodal iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies