Vyjednávač eurokomisie pre brexit pokračuje v turné po metropolách EÚ, dnes navštívil Luxembursko

NETKY.SK • 24 Október 2016, 18:06 • 2 min
Vyjednávač eurokomisie pre brexit pokračuje v turné po metropolách EÚ, dnes navštívil Luxembursko

BRUSEL/LUXEMBURG - Hlavný vyjednávač Európskej komisie (EK) pre brexit Michel Barnier dnes v rámci svojho turné po metropolách 27 členských krajín EÚ, zameraného na politické konzultácie o odchode Británie z únie, navštívil Luxembursko, kde rokoval s tamojším premiérom Xavierom Bettelom.

slovakia

left justify in out

"Konzultácie sú v plnom prúde", uviedol vo vyhlásení bývalý francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh a finančné služby.

 

Barnier po rokovaniach s Bettelom uviedol, že Luxembursko má záujem na rokovaniach o brexite z mnohých dôvodov; predovšetkým sa však zaujíma o aspekty finančného trhu, ktoré sú spojené s brexitom.

 

Luxemburské veľkovojvodstvo si nechce nechať uniknúť príležitosti črtajúce sa pre jeho finančný trh po odchode Británie z EÚ. Bankový sektor Luxemburska sa už pripravuje na príchod nových bánk, najmä na tie z krajín mimo EÚ, ktoré teraz sídlia v Londýne. Hovorí sa najmä o finančných inštitúciách zo Spojených štátov, Austrálie, Kanady, Švajčiarska a Turecka.

 

Barnier pokračuje na svojom turné v Štrasburgu, kde práve prebieha plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu. V utorok má na programe stretnutie s europoslancami s "kľúčovou zodpovednosťou". Zo Štrasburgu odcestuje do Chorvátska.

 

Vyjednávač EK pre brexit sa svojej funkcie ujal 1. októbra a dal si záväzok, že do konca roka navštívi 27 metropol krajín EÚ, aby si urobil obraz o tom ako si členské krajiny predstavujú rokovania o brexite a čo od tohto procesu očakávajú. Barnier upozornil, že o svojich zisteniach bude informovať až po skončení konzultácií so všetkými 27 krajinami.

 

Britská premiérka Theresa Mayová prisľúbila, že rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ spustí do konca marca 2017.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona