Vyjednávač EÚ pre brexit Barnier predložil zásady pre politický dialóg o Írsku a Severnom Írsku

NETKY.SK • 7 September 2017, 14:13 • 2 min
Vyjednávač EÚ pre brexit Barnier predložil zásady pre politický dialóg o Írsku a Severnom Írsku

BRUSEL - Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier dnes v Bruseli predstavil zásady Európskej komisie pre politický dialóg o Írsku a Severnom Írsku v rámci rokovaní so Spojeným kráľovstvom o riadenom odchode tejto krajiny z EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V dnes predstavenom dokumente sa uvádza, že tzv. Veľkopiatková dohoda a všetky jej časti by sa po vystúpení Británie z Únie mali naďalej dodržovať a posilňovať. Takisto by sa malo uznať zachovanie spoločnej oblasti cestovania, ktorá zjednodušuje vzájomné kontakty medzi ľuďmi v Írsku a Severnom Írsku, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

 

Podľa Barniera "jedinečná situácia Írska v rámci rokovaní o brexite si vyžaduje jedinečné riešenie" a zásadné otázky, ktoré treba zaručiť sú: prepojené politické inštitúcie na ostrovoch Veľkej Británie a Írska vytvorené Veľkopiatkovou dohodou budú aj naďalej vykonávať svoju činnosť; spolupráca sever-juh, čiže medzi Írskom a Severným Írskom, bude chránená vo všetkých relevantných sektoroch a v plnej miere sa zohľadní právo obyvateľov Severného Írska, ktoré nadobúdajú narodením, identifikovať sa ako občania Spojeného kráľovstva, Írska alebo oboch krajín.

 

EÚ chce v prvej fáze rokovaní o brexite dosiahnuť spoločnú dohodu s Londýnom o dôsledkoch brexitu pre Veľkopiatkovú dohodu a spoločnú oblasť cestovania. Až keď sa dosiahne dostatočný pokrok aj v otázke zásad stanovených v dnešnom dokumente, diskusie oboch strán sa budú môcť presunúť do druhej fázy rokovaní, ktorej cieľom je nájsť "pružné riešenia", ktoré zabránia vytvoreniu pevnej hranici medzi Írskom a Severným Írskom.

 

Podľa stanoviska eurokomisie tieto riešenia musia rešpektovať riadne fungovanie vnútorného trhu a colnej únie, ako aj integritu a účinnosť právneho poriadku EÚ. "Dokument o Írsku a Severnom Írsku je stručný a vyčerpávajúci text, ktorý bol pripravený v úzkej spolupráci s írskou vládou. Naším cieľom je, aby sa vplyv rozhodnutia Spojeného kráľovstva opustiť Európsku úniu na ostrov Írsko minimalizoval. Keďže vystúpenie z EÚ bolo rozhodnutím Spojeného kráľovstva, je na ňom, aby predložilo riešenia na prekonanie výzev, ktorým tento ostrov čelí," uviedol Barnier pred novinármi.

 

Podľa jeho slov vychádza dnešný dokument z usmernení Európskej rady, ktoré prijalo 27 hláv štátov alebo predsedov vlád 29. apríla 2017, a zo smerníc Rady EÚ na rokovaniach z 22. mája 2017. Oba texty naznačujú potrebu nájsť "pružné a nápadité riešenia", ktoré rešpektujú integritu právneho poriadku EÚ. Rovnako aj uznesenie Európskeho parlamentu z apríla 2017 v procese brexitu uznáva jedinečné postavenie a osobitné podmienky írskeho ostrova.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies