Vyjde nové vydanie Hitlerovej knihy Mein Kampf s vedeckými poznámkami

NETKY.SK • 20 Február 2015, 18:38 • 2 min
Vyjde nové vydanie Hitlerovej knihy Mein Kampf s vedeckými poznámkami

MNÍCHOV - Ústav súčasných dejín (IfZ) so sídlom v nemeckom Mníchove ohlásil plány na opätovné vydanie knihy Mein Kampf, ktorej autorom je bývalý nacistický vodca Adolf Hitler. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nové vydanie tohto kontroverzného ideologického diela, ktorý Hitler napísal počas svojho pobytu vo väzení, bude obsahovať rozsiahly poznámkový aparát od renomovaných vedcov. Publikácia sa dostane do predajní v januári budúceho roka.
     

Koncom tohto roka totiž vyprší platnosť autorských práv na Mein Kampf, ktoré momentálne vlastní spolková krajina Bavorsko ako zákonný nasledovník niekdajšieho nacistického vydavateľstva Franz-Eher-Verlag.
     

Nová dvojzväzková edícia bude obsahovať okolo 2000 strán, z čoho bude 780 strán predstavovať pôvodnú verziu knihy z roku 1925 s 27 kapitolami. Zostávajúce strany budú obsahovať zhruba 5000 vedeckých komentárov, úvod a register.
     

Projekt sa pripravoval dlhé roky, momentálne sa nachádza vo svojej finálnej fáze. Bavorská vláda v roku 2012 oznámila, že tento projekt podporí sumou 500.000 eur, vtedajší bavorský premiér Horst Seehofer neskôr prísľub zrušil.
     

Vlani v lete ministri spravodlivosti jednotlivých spolkových krajín odsúhlasili, že distribúcia akýchkoľvek vydaní knihy Mein Kampf bez vedeckých poznámok zostane v Nemecku zakázaná aj po vypršaní autorských práv na tento titul.
     

"To, čo uvedieme na trh, je protihitlerovské dielo. Jeho zákaz by však bola symbolická politika na nesprávnom mieste, pretože by to iba prispelo k mystifikácii tejto knihy," uviedol ešte minulý rok riaditeľ IfZ Andreas Wirsching.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies