Vyjadrenie ministera obrany SR po rokovaní vlády

NETKY.SK • 26 Február 2022, 15:10 • 2 min
Vyjadrenie ministera obrany SR po rokovaní vlády

BRATISLAVA – Vyjadrenie: Slovensko poskytne vojenský materiál a vytvorí na svojom území jednotku predsunutej aliančnej prítomnosti.

slovakia

left justify in out

Minister obrany SR Jaroslav Naď v sobotu po rokovaní vlády informoval o ďalších konkrétnych krokoch pomoci SR voči Ukrajine, ako aj o zabezpečení ochrany východnej hranice SR prostredníctvom vytvorenia jednotky predsunutej prítomnosti NATO na SR. Upozornil tiež na nebezpečný a koordinovaný systém šírenia dezinformácií a klamstiev. Slovensko poskytne Ukrajine vojenský materiál vo výške takmer 11 miliónov eur. Konkrétne pôjde o 10 mil. litrov nafty, 2,4 mil. litrov leteckého benzínu a 12 000 kusov 120 mm munície. Ako zdôraznil minister obrany SR Jaroslav Naď, Slovensko posiela Ukrajine presne to, o čo požiadala.

 

„Robíme presne také opatrenia, ktoré Ukrajine pomôžu. Včera prebehla donorská konferencia, ktorej výsledkom je, že Ukrajine pomáha 27 z 30 členských krajín NATO,“ uviedol.

 

img

 

Slovensko pritom svojím darom prekračuje to, čo sa mohlo od neho očakávať. Šéf rezortu obrany v sobotu informoval aj o príprave vytvorenia jednotky predsunutej prítomnosti NATO na území SR (eFP). „Pridávame sa tak k Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku. Včera na základe finálnej konzultácie sme sa s ministerkou obrany Nemecka Christine Lambrechtovou dohodli, že Nemecko bude robustne participovať na jednotke eFP na Slovensku, a to dodaním sofistikovaných, moderných a veľmi účinných systémov protivzdušnej obrany Patriot, aby sme chránili naše územie,“ uviedol. Na Slovensko tak v rámci aliančnej spolupráce príde zadarmo technika v hodnote približne 600 mil. eur.

 

Minister tiež avizoval, že vo finálnej fáze sú aj rokovania s Českom, Poľskom a Slovinskom. Okrem toho SR požiadala o spoluprácu aj Spojené štáty americké – preveruje možnosť nasadenia pasívnych senzorov Sentinel na ochranu východnej hranice. Za týmto účelom by mohla byť na Slovensku v rámci aliančnej spolupráce zadarmo nasadená technika v hodnote vyššej ako jedna miliarda eur. V najbližších týždňoch minister predloží na rokovanie vlády SR a následne aj Národnej rady SR materiál so žiadosťou o schválenie prítomnosti približne 1 200 príslušníkov zahraničných ozbrojených síl na území SR práve v súvislosti s vytvorením jednotky predsunutej prítomnosti NATO za účelom ochrany územia SR a Aliancie.

 

img

 

Jednotka bude súčasťou veliteľskej štruktúry OS SR vrátane 300 slovenských vojakov. Jej umiestnenie sa predpokladá najmä vo vojenských výcvikových priestoroch.

 

V súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine prebiehajú rokovania o ukončení prevádzky slovenských stíhacích lietadiel MiG-29 ruskej výroby a tiež o ukončení servisu zabezpečovaného ruskými technikmi.

 

„Rokovania sú vo finálnej fáze, nateraz môžem povedať, že ochrana nášho vzdušného priestoru by bola zabezpečovaná geograficky blízkym spojencom,“ priblížil minister.

 

J. Naď v sobotu opäť apeloval na občanov, aby nepodliehali klamstvám. Upozornil na zjavne koordinovaný systém strašenia ľudí, najčastejšie formou SMS správ o mobilizácii civilného obyvateľstva a postihoch pre tých, ktorí sa neprihlásia do služby. „Je to klamstvo, civilné obyvateľstvo nepovolávame ani v rámci záloh a už vôbec nie v rámci mobilizácie. Všetky bezpečnostné zložky budú riešiť pôvodcov a tiež šíriteľov týchto lží,“ zdôraznil.

 

Možno vás zaujme: Slovensko poskytne Ukrajine palivo a muníciu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona