Vyjadrenia politikov a Transparency International k obvineniu exministra Petra Ž.

NETKY.SK • 17 December 2020, 12:52 • 2 min
Vyjadrenia politikov a Transparency International k obvineniu exministra Petra Ž.

BRATISLAVA - Slovensko sa dnes prebralo do rána, v ktorom sa dozvedelo o ďalšom zásahu NAKA. Prinášame vám reakcie politikov.

slovakia

left justify in out

Ku dnešnému obvineniu bývalého ministra Petra Ž. , momentálne člena strany Hlas - SD sa už vyjadrili aj ministri a poslanci zo súčasnej vlády. Stanovisko poskytla aj Transparency International.

 

Veronika Remišová


Podľa predsedníčky strany Za ľudí a ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej, podozrenia z trestnej činnosti už priamo ukazujú aj na Petra Pellegriniho (Hlas-SD) a členov jeho „nového Smeru“. 


Remišová ďalej upozornila, že v minulosti pri boji s korupciou narážala na Petra Ž. mnohokrát.

„Kauza Kompa, keď bol práve on ministrom životného prostredia. Alebo dotácie na inovácie z ministerstva hospodárstva, keď Peter Ž. rozdal takmer miliardu eur s pochybným výsledkom. 

 

Alebo kauza Bžán, keď som zvolávala ako opozičná poslankyňa mimoriadnu schôdzu, pretože bolo nemorálne, že advokát mal dostať za jediný prípad viac ako 70 miliónov eur,“

napísala Remišová na sociálnej sieti s tým, že Pellegrini sa nemôže tváriť „ako svätý za dedinou, ktorého sa roky rabovačiek Smeru netýkajú“.

 

 

img

 

 

Richard Sulík


Podľa ministra hospodárstva sa strana Hlas-SD tvári, akoby prišla na politickú scénu len teraz.

 

„Avšak už len podľa jej tlačových besied vidíme, že vždy, keď začne nová policajná akcia, tak na jej tlačovkách postupne ubúdajú ľudia. Už dlhšie sme nevideli na obraze Petra Ž. Peter Pellegrini sa pomaly tváril, že on k nim nepatrí, ale patrí k Smeru,“

komentoval Sulík a dodal, že je úprimne zvedavý, po koho všetkého v stranách Smer-SD a Hlas-SD si ešte Národná kriminálna agentúra (NAKA) príde.

 

Ján Budaj

 

Na obvinenie bývalého ministra hospodárstva a životného prostredia P. Žigu reagoval aj súčasný šef envirorezortu Ján Budaj. 

 

Ten poukázal na to, že sa začalo vyšetrovanie ďalšieho jeho predchodcu a pripomenul, že v kauze nástenkového tendra sú už odsúdení Marián Janušek a Igor Štefanov, dvaja exministri životného prostredia za Slovenskú národnú stranu.

 

„Ministerstvo životného prostredia bolo dlhé roky súčasťou ‚ukradnutého štátu‘. Od volieb vymetáme ten augiášov chliev. Brzdí nás to všetkých od práce. Ale ak by sme neodhalili a nepotrestali zločincov v bielych golieroch, zlyhali by sme v tom, kvôli čomu nás ľudia zvolili. Ideme preto ďalej, držte palce,“ uzavrel Budaj na sociálnej sieti.

 

 

img

 

 

Transparency International

 

Aj keď podrobnosti obvinenia bývalého viacnásobného ministra a súčasného nezaradeného poslanca Národnej rady SR a člena strany Hlas-SD Petra Ž. nie sú známe,„ je to dobrý signál, že sa polícia a prokuratúra nezastavila pri podnikateľoch či úradníkoch, ale ide aj po vysokopostavených politikoch,” uviedol riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš, 

 

„Pre navrátenie dôvery v právny štát by malo byť odstíhaných politikov výrazne viac ako doteraz. Pripomíname, že za korupciu odsúdeným najvyššie postaveným verejným funkcionárom je dodnes exprimátor Čadce Jozef Pohančenník za prijatie úplatku v roku 2005,” doplnil.

 

Čo bude ďalej 

 

 Poslanec NR SR môže byť väzobne stíhaný len so súhlasom   Mandátového a imunitného výboru NR SR.

Jeho predsedníčka Anna Andrejuvová, zatiaľ nemá informácie o tom, že by príslušné orgány doručili NR SR návrh na zadržanie nezaradeného poslanca parlamentu a člena strany Hlas - sociálna demokracia Petra Ž.

 

Príslušné orgány musia doručiť návrh na zadržanie Petra Ž. predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi.Ten následne poverí mandátový a imunitný výbor, aby sa danou vecou zaoberal a vydal uznesenie, ktoré bude predložené NR SR.

 

„Výbor nemôžeme zvolať bezodkladne, lebo nedošlo k pristihnutiu pána poslanca pri páchaní trestného činu,“ ozrejmila. Ak však takýto návrh na rokovanie výboru príde, bude osobne hlasovať za to, aby Petra Ž. zadržali.

 

„Nepoznám skutkovú podstatu predmetnej veci. Nie som bližšie oboznámená s informáciami, takže sa k tomu teraz ťažko vyjadruje, ale myslím si, že pred zákonom si máme byť všetci rovní, aj poslanci parlamentu,“ dodala Andrejuvová.

 

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona