Vyjadrenia Igora Matoviča sú podľa medicínskych výskumníkov zo SAV cez čiaru

NETKY.SK • 9 Apríl 2021, 18:48 • 2 min
Vyjadrenia Igora Matoviča sú podľa medicínskych výskumníkov zo SAV cez čiaru

BRATISLAVA - Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) sa dôrazne ohradzuje voči tvrdeniam ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Centrum to uviedlo v tlačovej správe, ktorú zaslala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obvinil ŠÚKL 

Matovič vo svojom dnešnom vyhlásení uviedol, že ruská strana sa "cíti byť dotknutá tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posúdenie vakcíny Sputnik V do rúk neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete".

 

img

 

Reakcia SAV 
"Osem zo štrnástich skúšok bolo realizovaných v Biotechnologických laboratóriách BMC SAV, ktoré sú registrované v európskej databáze EudraGMP a certifikované na vykonávanie mikrobiologických, chemických a biologických skúšok liekov," uviedlo centrum v reakcii.

O skutočnosti, že ďalších šesť skúšok bude uskutočnených vo vedeckých laboratóriách Virologického ústavu BMC SAV, bolo podľa centra vopred upovedomené Ministerstvo zdravotníctva SR aj ŠÚKL.


"O tom, že výsledky doteraz uzavretých skúšok boli v súlade s normatívnou dokumentáciou výrobcu, už ŠÚKL verejnosť informoval. Naše výsledky teda nijako nemohli poškodiť reputáciu výrobcu. BMC SAV konalo v dobrej viere s nadštandardným pracovným nasadením a v celej situácii sa zachovalo profesionálne a korektne," dodala Gáliková.

 

img

 

Rezort školstva stojí za vedcami zo SAV 
Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis stojí za SAV a slovenskými vedcami. "Naši vedci sú mimoriadne kvalitní, o čom svedčia aj medzinárodné uznania a publikácie. Som na ich prácu a prácu Slovenskej akadémie vied hrdý a dôverujem im aj ich analýzam," uviedol Paulis.

 

Ako dodal, výskum slovenských vedcov je rovnako kvalitný naprieč všetkými odbormi - počnúc digitálnymi technológiami, cez automotive až po mikrobiológiu a medicínu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona