Výhražné listy newyorskému starostovi boli pozitívne na ricín

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 10:19 • 2 min
Výhražné listy newyorskému starostovi boli pozitívne na ricín

NEW YORK - Americká polícia potvrdila, že v dvoch výhražných listoch newyorskému starostovi Michaelovi Bloombergovi sa našli stopy smrteľne jedovatého ricínu. Informovala dnes o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Jeden anonymne zaslaný list otvorili v piatok v New Yorku v mestskom poštovom zariadení a druhý vo Washingtone v úrade mimovládnej organizácie Starostovia proti nezákonným zbraniam, ktorú založil miliardár Bloomberg, aby bola protiváhou americkej zbrojárskej loby.

V oboch listoch boli vyhrážky Bloombergovi a ružovo-oranžová látka, uviedol hovorca newyorskej polície (NYPD) Paul Browne. Nepovedal, o aké hrozby konkrétne išlo ani odkiaľ boli listy odoslané. Nespresnil ani, či si vyšetrovatelia myslia, že ich zaslala jedna osoba. Bloomberg povedal, že jeden z listov sa vzťahoval na jeho úsilie zamerané proti zbraniam. Podľa vlastných slov sa však necíti byť v ohrození. Browne potvrdil, že predbežné testy naznačili prítomnosť ricínu v oboch listoch, avšak urobí sa viac testov.

Newyorský starosta sa stal v Spojených štátoch jedným z najznámejších prívržencov kontroly zbraní po decembrovej streľbe na škole v Connecticute, kde prišlo o život 20 detí a šesť dospelých. Páchateľ zabíjal legálne držiacou vysokovýkonnou zbraňou.

Bloombergova nezisková organizácia, ktorej členmi je vyše 700 starostov z celých Spojených štátov, lobuje u zákonodarcov. Iný Bloombergov politický akčný výbor zasa podporuje politických kandidátov, ktorí sú za kontrolu zbraní.

Ľudia, ktorí pôvodne prišli do kontaktu s listami, nemali symptómy pôsobenia jedu. U troch policajtov, ktorí neskôr skúmali list z New Yorku, sa prejavili menšie symptómy, avšak tie poľavili.

Informácie o listoch sa objavili mesiac po tom, ako boli listy s ricínom zaslané americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, jednému senátorovi a sudkyni z Mississippi. V tomto prípade zadržali muža z Mississippi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona