Vyhrali sme! Kvóty na utečencov nám nikto diktovať nebude

NETKY.SK • 20 Október 2017, 15:59 • 2 min
Vyhrali sme! Kvóty na utečencov nám nikto diktovať nebude

BRUSEL - Utečenecké kvóty sú minulosťou. Štátom EÚ už nebude možné nanútiť akékoľvek množstvo cudzincov proti ich vôli, zem tak naďalej patrí vlastným občanom.

slovakia

left justify in out

Lídri V4 spolu s najvyššími lídrami EÚ sa na včerajšom summite v Bruseli dohodli v otázke riešenie migračnej krízy. Ak by Európska komisia (EK) chcela prerozdeľovať utečencov, už nebude môcť prehlasovať niektoré štáty s iným názorom ako pred dvoma rokmi. Musia súhlasiť všetci. Informovali o tom české Hospodářské noviny. 

 

EK minulý rok navrhla nový azylový systém, podľa ktorého by sa s každou nelegálnou migračnou vlnou prerozdeľovali utečenci po celej EÚ. S tým výrazne nesúhlasili krajiny Vyšehradskej štvorky - Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko. Tento postojový rozdiel stupňoval konflikt medzi západnou a východnou Európou. Obe strany sa konečne dohodli na rovnocennosti a teda žiaden „diktát“ nebude.

 

Podľa Fica mali včera lídri V4 po prvý raz možnosť vysvetliť predsedovi EK Jeanovi Junckerovi, v čom tkvie ich problém, a viesť hlbšiu diskusiu. V súvislosti s migráciou si podľa jeho slov uvedomili, že "najpodstatnejšie je pracovať v krajinách, odkiaľ migranti pochádzajú".

 

"Aj preto rozmýšľame vo V4 o nejakom spoločnom projekte, napríklad pre Líbyu, ale naďalej je náš postoj – a tu sa ukázala včera absolútna jednota – odmietavý, pokiaľ ide o akékoľvek kvóty," povedal predseda vlády SR. Dodal, že všetci zúčastnení sa v stredu zhodli aj na tom, že predstava "ucelenej moslimskej komunity" je pre nich "absolútne neakceptovateľná".

 

Rokovať o návrhu sa bude znova v decembri. Prezident EÚ Donald Tusk sa nechal počuť, že cieľom je dosiahnuť konsenzus v tejto otázke.

Fico spomenul aj to, že lídrom V4 sa nepáčia kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu, ktoré bolo nutné zaviesť masy nelegálnych migrantov a tiež vzostup kriminality a terorizmu.

 

"Išla z toho stretnutia nejaká sila, že sú tu štyri štandardné krajiny, ktoré majú svoje politické systémy, ktoré presne vedia, čo chcú, a preto sme na konci privítali návrh Jeana-Clauda Junckera, že sa chce v tomto formáte stretávať častejšie," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies