Výhrady prezidenta k strave v školských bufetoch výbor nepodporil

NETKY.SK • 25 November 2014, 12:09 • 2 min
Výhrady prezidenta k strave v školských bufetoch výbor nepodporil

BRATISLAVA - Výhrady prezidenta SR Andreja Kisku k vetovanej novele školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) podporu vládnej strany Smer-SD nemajú. Dnes ich odmietli členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR, na ktorom za pripomienky hlavy štátu zdvihli ruky len opoziční členovia. Cieľom novely je zakázať predaj nezdravých potravín v školských bufetoch.

slovakia

left justify in out

Kiska novele vyčíta neurčitosť a nejednoznačnosť, ktoré vedú podľa neho k nezrozumiteľnosti. Prezident Kiska pripúšťa Zmajkovičovej ciele zlepšiť zdravotný stav obyvateľstva. Na druhej strane, na margo zákazu predaja výrobkov rýchleho občerstvenia uvádza, že to je síce všeobecne zaužívané a používané slovné spojenie, chýba však jeho zákonná definícia, resp. jeho obsahové vymedzenie.

 

V súvislosti so zákazom predaja potravín s obsahom soli nad 1,5 g na 100 g hmotnosti a sladkých pekárskych výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej zložky alebo mliečnej zložky Kiska uviedol, že prevažná väčšina potravín nie je označená údajmi, ktoré by jednoznačne vyjadrovali obsah soli v príslušných gramoch na 100 g hmotnosti potraviny. "To platí rovnako aj pre údaje o podiele ovocnej zložky alebo mliečnej zložky v sladkých pekárskych výrobkoch, na ktorých to v mnohých prípadoch ani objektívne nie je možné uviesť," argumentuje hlava štátu.

 

Kiskovi nie je jasný ani zákaz predaja cukroviniek a cukrárskych výrobkov, a to balených aj voľných, ako aj ochutených nápojov. "Ani v tomto prípade nie je jasné, o aké výrobky v rámci cukroviniek ide. Pri ochutených nápojoch môže ísť aj o mliečne nápoje, ktoré nemusia patriť medzi nezdravé nápoje pre deti," povedal prezident s tým, že podľa Ústavy SR je Slovensko aj právny štát a podľa rokovacieho poriadku NR SR musí byť znenie návrhu zákona zrozumiteľné a musí byť z neho zrejmé, čo sa ním má dosiahnuť. "Zrozumiteľnosť zákona, jeho terminologická presnosť a jednotnosť, ako aj používanie správnych a v právnom poriadku ustálených pojmov a správnej právnej terminológie patrí medzi základné požiadavky kladené na zákon," vysvetľuje Kiska.

 

Riešenie situácie vidí prezident vo vypustení zoznamu zakázaných potravín, ako aj príslušných sankcií. Takúto úpravu odporúča aj poslancom.

 

Zmajkovičovej zoznam zakázaných potravín, ktorý prešiel drobnou úpravou cez pozmeňujúci návrh, obsahuje: doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia, potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti, sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukrovinky a cukrárske výrobky balené alebo voľné, zmrzlina, nanuky a mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeinové nápoje, energetické nápoje, nápoje ochutené vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu.

 

Za porušenie tohto zákazu má prevádzkovateľovi bufetu hroziť pokuta od 50 do 500 eur. Zmajkovičová chcela takto dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky. "Cieľom návrhu je zastaviť doterajší trend rastu obezity u obyvateľov SR, najmä u školopovinných detí a mládeže," odôvodnila svoj návrh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies