Výhra nad Bieloruskom znamená postup, Kozák: Urobíme maximum

NETKY.SK • 8 Október 2015, 11:01 • 2 min
Výhra nad Bieloruskom znamená postup, Kozák: Urobíme maximum

BRATISLAVA - Víťazstvom prepíšu históriu. Slovenskí futbalisti stoja na prahu ich premiérového postupu na finálový turnaj EURO 2016, ktorý sa stane realitou v prípade, že v piatkovom zápase kvalifikačnej C-skupiny zdolajú v Žiline reprezentáciu Bieloruska. Mužstvo Jána Kozáka má všetky tromfy vo svojich rukách, ani prípadné zakopnutie v blížiacom sa stretnutí by ich neodstavilo z postupovej hry.

slovakia

left justify in out

Slovensko je momentálne v tabuľke C-skupiny na 2. mieste, na úradujúcich majstrov kontinentu Španielov stráca dva body. Pred treťou Ukrajinou, s ktorou má po výhre 1:0 v Kyjeve a domácej remíze 0:0 v Žiline lepšie vzájomné zápasy, vedie o tri body. Tím okolo kapitána Martina Škrtela teoreticky postúpi aj v prípade, že už nezaboduje, to by ale museli Španieli v poslednom súboji 12. októbra vyhrať v Kyjeve, prípadne by Ukrajina predtým musela podľahnúť Macedónsku.

 

Slováci môžu pretaviť na postup šiestu kvalifikáciu na ME, keď neuspeli v predchádzajúcich piatich pokusoch. Nepodarilo sa im to v kvalifikáciách EURO 1996 v Anglicku, EURO 2000 v Belgicku a Holandsku, EURO 2004 v Portugalsku, EURO 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku ani EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine. "Z dvoch predchádzajúcich zápasov sme získali iba jeden bod, ale bol veľmi dôležitý, pretože sme v situácii, keď nám na postup stačí z dvoch zápasov jedno víťazstvo. Urobíme všetko preto, aby sme cieľ, ktorý sme si dali, splnili už v prvom zápase. Do Luxemburska by sme radi išli už v pozícii tímu, ktorý si vybojoval postup na ME," povedal Kozák.

 

Na "zápas roka", ktorý je beznádejne vypredaný, sa jeho mužstvo pripravuje od pondelka v Senci prakticky v kompletnom zložení. Mimo hry sú zo stabilných členov Peter Pekarík, ktorý si v septembri proti Ukrajine nešťastne zranil rameno, a vykartovaný Norbert Gyömbér. Do mužstva sa však vrátili dvaja rekonvalescenti - stopér Ján Ďurica a krídelník Vladimír Weiss. Údernosť a sebavedomie v ofenzíve zasa stelesňuje s 8 gólmi najlepší strelec českej ligy Michal Ďuriš. Na premiérový zásah v najcennejšom drese stále čaká, šancu tešiť sa z neho bude mať možno už v Žiline. Tréner Kozák totiž avizoval, že je vážnym adeptom na obsadenie miesta na hrote útoku. "Bolo by ideálne otvoriť si strelecký účet aj v reprezentácii, ale nechcem na seba vyvíjať tlak. Musím ísť na ihrisko s čistou hlavou," uvedomuje si útočník plzenskej Viktorie, ktorý by v prípade trénerovej dôvery nastúpil na okrúhly 20. medzištátny duel.

 

Kormidelník slovenského tímu je rád, že hráči sú pred zápasom s 98. tímom rebríčka FIFA v lepšom rozpoložení ako pred septembrovým dvojduelom v Španielsku (0:2) a doma s Ukrajinou (0:0). Najväčší rébus, koho postaviť na pravý kraj obrany namiesto zraneného Pekaríka, zdá sa, vyriešil. "Veľa možností nemám. Gyömbér, ktorý by mohol byť alternatívou, má kartový trest. Zatiaľ mi to vychádza tak, že by na pravom kraji obrany mohol nastúpiť Hubočan," vravel Kozák pred pár dňami v Senci. S nakopnutým členom sa pripravoval Marek Hamšík, mal by však nastúpiť. Práve špílmacher SSC Neapol bol kľúčovou postavou prvého vzájomného zápasu s Bieloruskom vlani v októbri v Borisove, keď dvoma presnými zásahmi režíroval triumf Slovenska v pomere 3:1, ktorý spečatil v nadstavenom čase Stanislav Šesták.

 

Reprezentačný tréner Bieloruska Alexandr Chackevič nemôže v Žiline počítať so Sergejom Kornilenkom, Timofejom Kalačovom, Romanom Begunovom či Igorom Šitovom. Jeho mužstvu patrí v tabuľke C-skupiny štvrtá priečka so ziskom 7 bodov. Bielorusi už vyššie skákať nemôžu, ale stále môžu padnúť nižšie. O motiváciu preto budú mať postarané, čo priznal aj obranca Michail Sivakov. "V mojom materskom klube (Zaria Luhansk - pozn.) ma na reprezentačný zraz vyprevádzali so slovami, aby sme na Slovensku vyhrali a pomohli Ukrajine, ktorá by tak pred posledným zápasom živila nádej na priamy postup. Bude to však nesmierne ťažké, pretože máme veľa zranených hráčov. Všetko zlé je na niečo dobré, aspoň sa vytvorí priestor pre ďalších hráčov, ktorých si môže tréner otestovať pred novou kvalifikáciou. Určite však v Žiline nepredáme kožu lacno. Hráme za našu vlasť a chceme potešiť našich fanúšikov," citovali bieloruské médiá slová Sivakova.

 

Hlavným rozhodcom duelu Slovensko - Bielorusko, ktorý vysiela v priamom prenose RTVS na Jednotke, je Turek Hüseyin Göcek. Asistovať mu budú krajania Mustafa Eyisoy a Orkun Aktas. Okrem súboja v Žiline sa v piatok od 20.45 h hrajú aj zvyšné dva zápasy C-skupiny - Španielsko bude na domácej pôde v Logrone obrovským favoritom proti Luxembursku, Ukrajina sa predstaví v Skopje proti Macedónsku.

 

V poradí 15. európsky šampionát sa uskutoční v termíne 10. júna - 10. júla 2016 vo Francúzsku. Premiérovo sa na ňom predstaví 24 účastníkov namiesto doterajších šestnástich. Z celkového počtu 53 tímov, ktoré bojujú v kvalifikácii, si účasť na turnaji vybojuje 23 tímov plus automaticky domáce Francúzsko. Okrem deviatich víťazov skupín postúpia aj mužstvá na druhých miestach a jeden najlepší tím z tretej priečky plus štyria úspešní z baráže. Zápasy EURO 2016 sa budú hrať v desiatich mestách (Paríž, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Saint Etienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice). Skupiny finálového turnaja vyžrebujú v sobotu 12. decembra v Kongresovom paláci Porte Maillot v Paríži.

 

kvalifikácia EURO 2016, C-skupina:

piatok 9. októbra o 20.45 h (Štadión pod Dubňom, Žilina):

SLOVENSKO - Bielorusko /rozhodcovia: Hüseyin Göcek - Mustafa Eyisoy, Orkun Aktas (všetci Tur.)/

predpokladané zostavy

SR: Kozáčik - Hubočan, Škrtel, Ďurica, Švento - Pečovský, Kucka - Mak, Hamšík, Weiss - Ďuriš

Bielorusko: Ževnov - Sivakov, Martynovič, Filipenko, Bordačov - Dragun - Stasevič, Nechajčik, Balanovič - Gordejčuk, Bressan

 

tauľka C-skupiny:

1. Španielsko 8 7 0 1 18:3 21

2. SLOVENSKO 8 6 1 1 13:5 19

3. Ukrajina 8 5 1 2 12:3 16

4. Bielorusko 8 2 1 5 7:14 7

5. Luxembursko 8 1 1 6 4:19 4

6. Macedónsko 8 1 0 7 6:16 3

 

ďalší program C-skupiny:

piatok 9. októbra:

20.45 Macedónsko - Ukrajina /Skopje/

20.45 Španielsko - Luxembursko /Logrono/

pondelok 12. októbra:

20.45 Bielorusko - Macedónsko /Borisov/

20.45 Luxembursko - SLOVENSKO /Luxemburg/

20.45 Ukrajina - Španielsko /Kyjev/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies