Výhody spánku na ľavom boku: Je ich viac než dosť

NETKY.SK • 2 Október 2018, 19:42 • 2 min
Výhody spánku na ľavom boku: Je ich viac než dosť

Už staroveká indická veda ajurvéda naznačovala výhody spánku na ľavom boku. A nedávne štúdie ukazujú, že na tom niečo naozaj bude. Pravdepodobne táto poloha totiž vedie nielen k lepšiemu a kvalitnejšiemu spánku, ale má mnoho ďalších významných zdravotných výhod.

slovakia

left justify in out

Odporúčaná "dávka" nočného spánku je podľa lekárov niečo okolo ôsmich hodín za noc. Samozrejme sú ľudia, ktorým stačí menej, aj tí, ktorí si bez svojej pravidelnej osemhodinovky dobre neodpočinú.

 

Najnovšie štúdie naznačujú, že dôležitý je nielen počet prespaných hodín, ale aj to, v akej polohe snívame. Vyzdvihujú predovšetkým benefity spánku na ľavom boku a uvádzajú pre to niekoľko vysvetlení, píše healthpositiveinfo.

 

Zlepšuje trávenie

 

Žalúdok nie je v tele umiestnený presne uprostred, ale nachádza sa skôr na ľavej strane tela. Spánkom na ľavom boku teda môžeme pomôcť ľahšiemu priechodu odpadových látok smerom zo žalúdka do hrubého čreva, a teda aj zvýšiť pravdepodobnosť návyku stolice v dopoludňajších hodinách.

 

Pálenie záhy

 

Je veľa potravín, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné pálenie záhy, a každý, kto s týmto pocitom musel zaspávať, alebo ho zobudil počas noci, zaiste vie, ako je to obťažujúce. Odborníci preto odporúčajú vyskúšať spanie na ľavom boku, ktoré môže upokojiť funkcie žalúdočných štiav a vám tak dopriať pokojnejší spánok.

 

Podporuje lymfatický systém

 

Náplňou lymfatického systému je z tela odvádzať odpadové produkty. Ajurvéda uvádza, že spánok na ľavej polovici tela umožňuje ľahšiu absorpciu prebytočných tekutín a ich transport do krvného riečišťa. A to najmä preto, že ľavá strana tela je, čo sa týka lymfy, dominantnejšia.

 

Stimuluje mozog

 

Prieskumy ukázali, že spánok na ľavej strane zlepšuje činnosti mozgu v priebehu prebúdzania a v prvých pár hodinách po ňom.

 

Podporuje funkciu sleziny

 

Slezina je súčasťou lymfatického systému, ktorý pracuje na filtrovanie lymfy a krvi. A na ktorej strane je slezina? Áno, na ľavej. Spanie na ľavej strane tela preto umožňuje ľahšie odvodnenie i funkciu samotného orgánu.

 

Plus pre srdce

 

Aj srdce je na ľavej strane a aj tu funguje zákon gravitácie. Ak budete spať na ľavom boku, veľmi to svojmu hlavnému orgánu uľahčíte. Je tiež pravdepodobné, že sa zlepší jeho prekrvovanie a tým pádom aj funkcie.

 

Zmierňuje bolesti chrbta

 

Ľudia trpiaci bolesťami chrbta nemajú často inú možnosť ako spať buď na jednej, alebo na druhej strane. Spánok na bruchu s hlavou stočenú na stranu totiž nie je pre chrbticu zrovna vhodnou polohou, často navyše spôsobuje ešte väčšie problémy s bolesťami chrbta a krku. Spánok na ľavom boku uvoľňuje napätie chrbtice, ale aj dolnej časti chrbta a brucha.

 

Vhodnejšie pre tehotné

 

Po mnoho rokov lekári odrádzajú tehotné ženy od spánku na pravom boku. Naopak odporúčajú stranu opačnú, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Jedným z prvých je ľahší prietok krvi do plodu, zmierňuje ale aj bolesti chrbta a v neposlednom rade aj tlak na maternicu a pečeň a zlepšuje krvný obeh v celom tele.

 

Hoci západná medicína považovala teóriu o pozitívnych vplyvoch spánku na ľavom boku za veľmi kontroverznú tému, staroveká veda ajurvéda pozitívnym účinkom na telo verí, a dokonca má pre nich aj vedecký základ.

 

Poukazuje na umiestnenie jednotlivých orgánov v našom tele, čo dokazuje, že spanie na ľavom boku je tá najlepšia pozícia, čo sa zdravotného hľadiska týka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies