Výhody kryptomien – 1.časť

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 15:50 • 2 min
Výhody kryptomien – 1.časť

LONDÝN – O kryptomenách sa toho popísalo už mnoho a v minulých článkoch sme vám priniesli trochu svetla do tejto problematiky aj my. Aké sú však výhody a nevýhody používania digitálnej meny?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

1. Obmedzené zásoby môžu zvyšovať hodnotu


Väčšina kryptomien má pevne určené zásoby a ich zdrojový kód presne špecifikuje, koľko jednotiek z nej bude môcť existovať. Vďaka tejto vlastnosti sa kryptomeny podobajú skôr na drahé kovy ako na tradičné peniaze. Práve z tohto dôvodu môžu kryptomeny ponúkať ochranu proti inflácii, ktorú vám konvenčné svetové meny nikdy nemôžu zaručiť.

 

img

 

2. Uvoľňujú vládne menové monopoly

Digitálne meny ponúkajú spoľahlivé prostriedky výmeny mimo priamej kontroly národných bánk, ako je americká Federálna rezervná banka alebo Európska centrálna banka. To je obzvlášť zaujímavé pre ľudí, ktorí sa obávajú, že kvantitatívne uvoľňovanie (tlačené peniaze centrálnych bánk na nákup štátnych dlhopisov) a iné formy voľnej menovej politiky, ako napríklad takmer nulové úrokové sadzby pri medzibankovom úverovaní, povedú k dlhodobej hospodárskej nestabilite.

Z dlhodobého hľadiska mnohí ekonómovia a politológovia očakávajú, že svetové vlády budú kopírovať kryptomeny alebo minimálne začlenia určité jej aspekty (napr. pevne určené zásoby meny alebo autentifikačné protokoly) do konvenčných mien. To by potenciálne mohlo uspokojiť obavy niektorých zástancov kryptomien o inflačnej povahe tradičných peňazí a inherentnej neistote fyzickej hotovosti.

 

img

 

3. Sebestačná komunita

Ťažba je svojim spôsobom zabudovaný kontrolný mechanizmus pre kryptomeny. Keďže ťažiari sú za svoju prácu odmeňovaní, majú vlastný finančný záujem na udržiavaní presných a aktuálnych záznamov o transakciách. Tým zabezpečujú integritu systému a hodnotu meny.

 

4. Masívna ochrana súkromia

Ochrana osobných údajov a anonymita boli hlavnými problémami prvých zástancov kryptomien a zostali nimi dodnes. Mnohí používatelia kryptomien si vytvárajú pseudonymy, ktoré nesúvisia s informáciami, účtami alebo uloženými údajmi, ktoré by ich mohli identifikovať. Sofistikovaní členovia komunity však dokážu odvodiť totožnosť používateľov, ale novšie kryptomeny (ktoré prišli po Bitcoine) majú dodatočné prvky ochrany, ktoré identifikáciu značne komplikujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies