Vyhnite sa ibuprofenu, odporúča WHO pacientom s koronavírusom

NETKY.SK • 18 Marec 2020, 16:24 • 2 min
Vyhnite sa ibuprofenu, odporúča WHO pacientom s koronavírusom

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok odporučila pacientom, ktorí sa nakazili chorobou Covid-19, aby sa pri liečbe vyhli ibuprofenu.

slovakia

left justify in out

Francúzske ministerstvo zdravotníctva dodalo, že účinky tohto medikamentu koronavírus ešte viac zhoršia, uviedla AFP.

 

Lepší je paracetamol

"Naši experti to preštudujú, ale ak je pacient nakazený koronavírusom a bojuje s horúčkou, odporúčame, aby sa vyhol ibuprofenu a radšej používal paracetamol," uviedol hovorca WHO Christian Lindmeier.

 

Dodal, aby ľudia nezabúdali čítať príbalové letáky a dbali na presné dávkovanie, pretože paracetamol vo väčšom množstve, ako je odporúčaná dávka, môže poškodiť pečeň.

 

O neblahých účinkoch ibuprofenu informoval v súvislosti s prípadom štvorročnej Amelie Milnerovej v utorok server Daily Mail.

 

Vysoká horúčka a kašeľ donútili rodičov dievčaťa, aby jej podali ibuprofen. Stav ich dcéry sa ale rapídne zhoršil. Dievča má príznaky choroby Covid-19, testovaná ale zatiaľ nebola.

 

 


Hovorca britskej spoločnosti Reckitt Benckiser, ktorá vyrába napríklad nurofen (obsahujúci ibuprofen) uviedol, že si firma je vedomá prípadov, keď ibuprofen zhoršil zdravotný stav pacientov, avšak "v súčasnej chvíli neexistuje žiadny vedecký dôkaz, ktorý by potvrdil, že tento liek zhoršuje zdravotný stav pacientov nakazených koronavírusom".

 

 

Pred užívaním ibuprofenu proti koronavírusu varovalo okrem WHO aj francúzske a britské ministerstvo zahraničia.

 

Počet ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom, v stredu celosvetovo stúpol cez hranicu 200-tisíc. Potvrdených úmrtí je zatiaľ 8272. Ďalších takmer 83 tisíc ľudí sa uzdravilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies