Vyhliadky eurozóny sa začínajú zlepšovať

NETKY.SK • 28 Január 2013, 12:05 • 2 min
Vyhliadky eurozóny sa začínajú zlepšovať

Vyhliadky eurozóny sa začínajú zlepšovať - Svet Vyhliadky eurozóny sa začínajú zlepšovať. Kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja jej hospodárstva totiž vlani v decembri vzrástol, už druhý mesiac po sebe, a to najmä vďaka zvýšeniu spotrebiteľskej aj podnikateľ

slovakia

left justify in out

imgVyhliadky eurozóny sa začínajú zlepšovať. Kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja jej hospodárstva totiž vlani v decembri vzrástol, už druhý mesiac po sebe, a to najmä vďaka zvýšeniu spotrebiteľskej aj podnikateľskej dôvery. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Z najnovšieho prieskumu inštitútu Conference Board vyplýva, že kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov LEI (Leading Economic Index), ktorý predpovedá vývoj ekonomiky menovej únie v nasledujúcich šiestich mesiacoch, v decembri vzrástol medzimesačne o 0,4 % na 105,5 bodu. A v novembri sa jeho hodnota zvýšila o 0,6 %.

Ale sprievodný index, ktorý odráža hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v eurozóne, v závere minulého roka klesol na 101,4 bodu z novembrových 191,5 bodu.

Za šesť mesiacov do konca decembra sa LEI zvýšil o 1,1 %, zatiaľ čo hodnota sprievodného indexu súčasnej situácie klesla o 0,7 %.

Index LEI vychádza z ôsmich ukazovateľov, ktoré hodnotia ekonomickú aktivitu v eurozóne, ako sú napríklad index ekonomického sentimentu, index nových objednávok na produkty z eurozóny, index nákupných manažérov a ďalšie významné indikátory.

"Pokrok, ktorý v uplynulých mesiacoch dosiahli európski politici pri riešení krízy, sa už možno začína premietať do zlepšovania nálady v eurozóne," uviedol Bert Colijn, ekonóm Conference Board pre Európu. Zároveň ale pripomenul, že vzhľadom na pokračovanie úsporných opatrení, vysokú nezamestnanosť a slabý globálny dopyt v nasledujúcich mesiacoch neočakáva výrazné oživenie hospodárstva eurozóny.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies