Vyhlásili laureátov Nobelovej ceny za chémiu, dokázali vytvoriť molekuly s kontrolovateľnými pohybmi

NETKY.SK • 5 Október 2016, 13:02 • 2 min
Vyhlásili laureátov Nobelovej ceny za chémiu, dokázali vytvoriť molekuly s kontrolovateľnými pohybmi

BRATISLAVA - Nobelovu cenu za chémiu získali tento rok Jean-Pierre Sauvage, James Fraser Stoddart a Bernard L. Feringa za navrhnutie a syntézu molekulárnych strojov. Trojica ocenených chemikov dokázala vytvoriť molekuly s kontrolovateľnými pohybmi, ktoré dokážu po dodaní energie vykonávať rozličné úlohy.

slovakia

left justify in out

Francúz Jean-Pierre Sauvage v roku 1983 spojil dve molekuly v tvare prstenca, čím vznikol reťazec zvaný katenán. Tieto molekuly však nemali medzi sebou pevnú kovalentnú väzbu, ale voľnejšiu mechanickú, čo umožňovalo, že jednotlivé časti katenánu sa dokázali pohybovať. Škót James Fraser Stoddart potom v roku 1991 vytvoril rotaxán, keď natiahol molekulárny prstenec na molekulárnu os, pričom prstenec sa dokázal pohybovať pozdĺž tejto osi. Na tomto koncepte potom vytvoril molekulárny výťah, molekulárny sval a počítačový čip na báze molekuly.

 

Holanďan Bernard L. Feringa sa zas v roku 1999 stal prvým vedcom, ktorý vyvinul molekulárny motor. Feringovi sa podarilo roztočiť lopatku molekulárneho rotora, aby sa kontinuálne točila v jednom smere. Pomocou molekulárneho motora následne roztočil sklenený valec, ktorý bol 10000-krát väčší než samotný motor. Taktiež navrhol nanoautomobil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies