Vyhlásenie Zlatej lopty FIFA 2014 bez prezidenta FC Barcelona

NETKY.SK • 9 Január 2015, 14:36 • 2 min
Vyhlásenie Zlatej lopty FIFA 2014 bez prezidenta FC Barcelona

ZÜRICH 9. januára (SITA) - Pokiaľ Lionel Messi v pondelok 12. januára na slávnostnom večere FIFA Ballon d'Or Gala získa ocenenie Zlatá lopta FIFA 2014 pre najlepšieho futbalistu minulého roka, priamo v Zürichu mu nezagratuluje prezident FC Barcelona Josep Bartomeu.

slovakia

left justify in out

Ten bojkotom reagoval na rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu (CAS), ktorý zamietol odvolanie španielskeho klubu a nechal v platnosti embargo na nákup nových posíl počas dvoch nasledujúcich prestupových období. Na Kataláncov ho uvalila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) za porušenie pravidiel pri podpisovaní zmlúv s mladými futbalistami a pri registrácii hráčov v akadémiách. "Blaugranas" s rozsudkom nesúhlasia, trest považujú za neprimeraný a sú odhodlaní bojovať ďalej. Zvažujú právne kroky, možno sa obrátia na Švajčiarsky federálny súd.

 

"FIFA nám neprezradila, kto vzniesol pôvodné obvinenie. Počas trvania trestu nebudeme s FIFA udržiavať inštitucionálne vzťahy. Seppovi Blatterovi som poslal vážny list a nezúčastním sa na slávnostnom vyhlásení 12. januára. To však nie je koniec, prípad Barcelony sa môže stať precedensom vo futbalovom svete, ako Bosmanovo pravidlo. Nezáleží, ako dlho to bude trvať, tento spor neprehráme," citoval goal.com slová prezidenta katalánskeho veľkoklubu Josepa Bartomeua. 

 

Messi a jeho spoluhráči z FC Barcelona Claudio Bravo, Jordi Alba, Dani Alves, Javier Mascherano, Gérard Pique, Xavi, Andrés Iniesta, Luis Suárez a Neymar sú nominovaní do ideálnej Jedenástky roka 2014 podľa Medzinárodnej futbalovej federácie a hráčskej asociácie FIFPro. Očakáva sa, že argentínsky ofenzívny klenot sa na vyhlásení zúčastní. 

 

Jeho súpermi v boji o Zlatú loptu sú brankár Bayernu Mníchov a nemeckej reprezentácie Manuel Neuer a portugalská hviezda Realu Madrid Cristiano Ronaldo. Messi je laureátom z rokov 2009 - 2012. Cristiano Ronaldo triumfoval za roky 2008 a 2013. Neuer má šancu stať sa len druhým brankárom v histórii na vrchole hodnotenia, dosiaľ jediným bol v roku 1963 Rus Lev Jašin. 

 

Medzi ženami sa o prvenstvo uchádzajú Nadine Kesslerová (Nem./VfL Wolfsburg), Marta (Braz./FC Rosengaard) a Abby Wambachová (USA/Western New York Flash). 

 

O primát najlepšieho trénera v mužskom futbale zabojujú Carlo Ancelotti z Realu Madrid, Joachim Löw, ktorý vedie nemeckú reprezentáciu, a taktiež kouč ďalšieho mužstva z metropoly Španielska - Diego Simeone z Atlética Madrid. Medzi trénermi v ženskom futbale majú šancu na ocenenie lodivod VfL Wolfsburg Ralf Kellermann, šéfka lavičky národných výberov Nemecka do 19 a 20 rokov Maren Meinertová a kormidelník japonskej reprezentácie Norio Sasaki. 

 

Historicky prvou ženou s Cenou Ferenca Puskása za najkrajší gól roka sa môže stať Stephanie Rocheová. Dvadsaťpäťročná Írka kandiduje s presným zásahom z 13. októbra 2013, keď v drese Peamountu United pred 95 divákmi trafila do siete Wexfordu Youths v najvyššej írskej ženskej súťaži. Jej konkurentmi sú kolumbijské ofenzívne eso Realu Madrid James Rodríguez a holandský kanonier Manchestru United Robin van Persie. Obaja sa do užšej nominácie dostali vďaka gólom z majstrovstiev sveta v Brazílii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies